Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/r57863info/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Zărezeanul, la Călinești - Informatia de Teleorman
16.2 C
Judeţul Teleorman
marți, octombrie 3, 2023

Zărezeanul, la Călinești

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

„Zărezeanul”, cunoscut și sub numele de „Gurban” sau „Arizan”, este o sărbătoare strămoșească, de care se bucură deopotrivă românii și bulgarii riverani ai malurilor Dunării. Evenimentul se petrece în fiecare an, la 1 februarie, și simbolizează primul drum din noul an al oamenilor la câmp. Se sărbătoresc vița de vie și vinul.
O astfel de manifestare a avut loc și la Călinești, în fiecare sat component al comunei: Licuriciu, Antonești, Copăceanca și Călinești.
Licuriciu este un sat înființat de bulgari. Principala îndeletnicire a locuitorilor de aici este viticultura. Se zice că, datorită ph-ului solului, vinul, vestitul zaibăr, este cel mai de calitate din țară.
Ritualul este același peste tot: se taie o joardă de viță de vie, se stropește cu o sticlă de vin, care apoi se îngroapă la capătul viei. Un preot ține o slujbă. Bineînțeles, cei prezenți se înfruptă din mâncăruri alese.
„Această sărbătoare, Zărezeanul, s-a împământenit la Călinești. Începând cu anul acesta s-a desfășurat în fiecare sat în parte. Participarea a fost numeroasă. Oamenii simt nevoia de destindere, de relaxare, de socializare. Discută între ei probleme gospodărești, cât vin au obținut la ultima recoltă. Și, bineînțeles, degustări și aprecieri” ne-a declarat Gabi Haită, primarul comunei.

Liviu B.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

SPORTIVII DE LA CSM ALEXANDRIA KARATE AU REPREZENTAT ROMÂNIA CU SUCCES LA MONDIALELE DE KARATE SKDUN DIN GRECIA

În perioada 29.09-01.10.2023, Sala Sporturilor "Tasos Kampouris Kanithou" din Chalkida, Grecia a găzduit ediţia a 30-a CAMPIONATULUI MONDIAL de...

Articole similare