27 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 25, 2022

Se întâmplă la Necșești! Primarul Bănăseanu și gașca de consilieri amanetează localitatea în favoarea unei firme acuzată de șpagă

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

La omul sărac, nici boii nu trag. Cam așa stau lucrurile și în comuna Necșești, declarată cea mai săracă localitate din țară. În lipsa unei viziuni din partea actualei conduceri, menită să alunge sărăcia din comună, cetățenii parcă sunt blestemați să-și ducă povara până la capăt. Aici, doar câțiva oameni o duc bine. Îi numeri pe degetele de la o mână. Fruntaș la avuție este chiar primarul Marian Bănăseanu. Are avere cât trei sferturi din comună.

Despre planurile pentru dezvoltarea localității nici nu poate fi vorba. Singurul proiect accesat de către edil, în cei aproape patru ani de mandat, este “Înființarea rețelei de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare”. O afacere ce pare că-i va mai aduce niscai beneficii primarului Marian Bănăseanu și a unei părți din gașca sa, în special aleși locali și prieteni buni. “Bani aruncați pe apa din Necșești”, după cum declara un cetățean. Gurile rele afirmă că proiectul a fost obținut la intervenția lui Adrian Gâdea, președinte PSD Teleorman, la vremea respectivă secretar de stat în ministerul Dezvoltării. Condiția era ca Marian Bănăseanu să plece din ALDE și să se înscrie în PSDS, fapt care s-a petrecut anul acesta.

Valoarea totală a proiectului este în jur de 140 de miliarde de lei vechi, investiția urmând a fi finanțată prin PNDL.  Pe hârtie! În realitate, lucrurile au cam luat o întorsătură neașteptată. Inexplicabilă pentru mulți. Deși, inițial, contribuția primăriei Necșești trebuia să fie de circa 5 miliarde de lei vechi, din motive pe care doar instituțiile statului le pot scoate la iveală, valoarea a crescut atât de mult încât UAT-ul, mai devreme sau mai târziu, va intra în faliment. Concret, la câteva luni de la demararea lucrărilor, mai precis, după mici scormoneli cu buldoexcavatorul pe ulițele satului, consultantul, nimeni altul decât firma Anderssen din Iași, ai cărei acționari au fost arestați în trecut pentru șpagă, pare că nu și-a pierdut năravul și încearcă, din nou, marea cu degetul. La ultima ședință de Consiliu Local, de acum câteva zile, niște figuri dubioase au încercat să-i convingă pe unii dintre consilierii locali de bunele lor intenții.

Citeste si: Bogați, în cea mai săracă localitate din țară! Primarul și viceprimarul din Necșești și-au acordat spor de 320 de milioane de lei

În pledoarie, au inventat fel și fel de legi apărute între timp, prin care primăria este obligată să mărească contribuția proprie, de până la cinci ori mai mult, adică la 25 de miliarde de lei vechi. În caz contrar, apa și canalizarea în Necșești vor fi un vis frumos, pentru care primăria a scos din visterie miliarde de lei vechi pe studiile de fezabilitate și alte autorizații. Cum era de așteptat, primarul „Baroseanu” tot barosan rămâne și a susținut inepțiile. Știe el de ce și pentru ce! La fel și gașca domniei sale, din Consiliul Local, mai cu seamă că doi dintre aleșii locali din Necșești, șomeri de profesie, au fost angajați, pe ultima sută de metri, la firma care execută lucrarea, fără a avea acest drept. Că de, și gura lor trebuie hrănită, dacă vrei să voteze ca proștii satului.

Potrivit unor surse din CL Necșești, în cazul celor doi există deja o plângere penală.

Revenind la subiect, este greu de înțeles raționamentul pentru care primarul Bănăseanu vrea să amaneteze comuna pentru ani buni de zile. Conform bilanțului, UAT Necșești încasează, din venituri proprii, undeva la 3 miliarde de lei vechi pe an. La un calcul simplu reiese că, cel puțin pentru 8 ani de zile, primăria va fi amanetată la firma de consultanță și, implicit, la societatea care efectuează lucrările, deloc străină de subiect.

Concluzia este una simplă: într-o comună în care din cele aproximativ 800 de case, aproape jumătate sunt nelocuite, iar mai bine de 80% dintre cetățeni sunt pensionari, viitorul celor 60 de elevi, cât mai sunt înscriși la Școala din localitate, este unul sumbru. Cât despre primarul Bănăseanu, nu ar fi multe de comentat. Atât poate că mai mult nu-l duce capul!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare