Este o încântare a minții și a inimii să porți un dialog cu scriitorul Daniel Dincă. Pentru că finalul, de fiecare dată, are o emoționantă încărcătură spirituală.
Născut la Ciolănești, Teleorman, s-a mutat împreună cu părinții la Constanța: „Ai mei s-au mutat la Constanța când eu aveam patru ani, pentru că, în viziunea tatălui meu, care era un om deștept, litoralul oferea alte șanse de trai și de manifestare a ființei.”
A debutat cu teatru. Cărțile lui, în număr de șapte, ca o cifră a desăvârșirii, a liniștii și a milostivirii, mustesc de lumină. „Blestemul comorii de la sălcii” este unul dintre cele mai bune romane apărute de după Revoluție. Unii critici îl consideră o capodoperă. O stilistică aparte, în care personajele și evenimentele în derulare crează acea atmosferă unică, de autenticitate. Dacă vrei să simți fiorul iubirii cu frământările și trăirile ei înalte, citește „Septembrie, uneori…”. „Câinele om” este una dintre cele mai vândute cărți pentru copii din România, poate cea mai vândută. Și, de departe, o bijuterie literară.
L-am întrebat pe Daniel ce înseamnă în concepția lui o carte bună: „O carte bună generează emoții superioare, de înaltă vibrație, care să determine trecerea ființei pe noi planuri de conștiință. Ea ne trezește dorințele, ne arată sau ne deschide căile ori chiar ne împinge către zonele subtile ale lumii, indiferent că le numim Conștiința Cosmică, Conștiența Pură, Dumnezeu sau altfel. O carte bună face asta, indiferent de tema abordată.”
Un fin psiholog și analist, la cei 54 ani ai săi, scriitorul Daniel Dincă a atins pragul înțelepciunii, perceptând existența într-o altă formă decât cea a omului obișnuit, condus, de multe ori, de instincte primare:
„Oamenii sunt niște sărmani rătăciți, care s-au trezit în valtoarea acestei lumi fără să știe ce caută aici, cum au venit, cine i-a adus și de ce. Nu se pune problema că nu știu care e calea. Ar fi bine ca asta să fie una din necunoscutele lor, pentru că cel puțin ar conștientiza că există o cale, dar ei nici măcar nu-i bănuiesc existența!”.
Elisei Virgil