Cel mai activ consilier local, Florin Titirișcă se pregătește să câștige alegerile pentru funcția de primar al municipiului Alexandria. Este printre puținii oameni de afaceri din Teleorman care deține o afacere care nu implică niciun fel de finanțări din banii publici.
Reporter: Domnule Florin Titirișcă, sunteți, poate, singurul consilier cu atitudine din Coniliul Local Alexandria. Sunteți combativ ca opozant politic, sau aveți argumente atunci când criticați anumite decizii și hotărâri? Ce-i reproșați actualului primar, Victor Drăgușin?
Florin Titirișcă: În Alexandria nu este nevoie de prea multe „argumente”; de obicei în anumite situații inadvertențele sunt atât de evidente, încât acestea devin flagrante. În astfel de împrejurări e bine să lași diplomația la o parte și să spui lucrurilor pe nume. În ultimii ani, cheltuirea banului public a devenit o batjocoră la adresa cetățenilor orașului, ceea ce este intolerabil. Iată unul dintre multele exemple flagrante: primarul și consilierii PSD au înadatorat orașul cu 20 de milioane de euro și nu au făcut nimic pentru creșterea nivelului de trai al populației. Sigur că banii au intrat în buzunarele apropiaților PSD, prin atribuirea directă a unor lucrări de construcții. Ce-i reproșez primarului Victor Drăgușin? Îi reproșez că nu a reușit să aducă nici măcar un investitor în Alexandria. Și, nu în ultimul rând, îi reproșez faptul că din 2004 și până acum toate promisiunile în privința construirii parcului industrial au fost iluzorii.
R: O întrebare simplă: de ce doriți să ajungeți primar și cu ce proiect veniți în fața alegătorilor?
Fl.T.: M-am născut și am crescut în Alexandria, m-am dezvoltat ca om în acest oraș și doresc cu orice preț să las ceva în urma mea. Doresc să schimb acest sistem viciat. Acum este momentul unei schimbări și aceasta este vitală pentru alexăndreni. Pot să vă spun că am făcut deja un prim pas. Mă refer la locuriler de muncă pe care le-am creat în firmele mele. Principalul meu obiectiv este ridicarea nivelul de trai al oamenilor. Astfel, prioritatea absolută este exact acest parc industrial pe care vreau să îl creez și să-l dezvolt. Vă spun cu toată convingerea că, dacă voi ajunge primar și în doi ani nu voi reuși definitivarea acestui proiect, îmi voi da demisia. Dar, cu siguranță, acest lucru nu se va întâmpla. Alte două proiecte la care țin foarte mult sunt reabilitarea termică a blocurilor și a caselor. Și un lucru care va fi pe placul tuturor, zona pietonală a orașului Alexandria, strada Libertății, segmentul dintre Ion Creangă și București va fi refăcută complet printr-un proiect cu bani europeni. Toate aceste trei proiecte vom încerca să le realizăm cu bani europeni. În privința parcului industrial, dacă aprobările nu vor veni în timp util, îl vom realiza din venituri proprii. E nevoie urgentă de locuri de muncă, sunt mulți alexăndreni aflați la limita subzistenței.
R: Exisă vreo diferență între doctrina liberală și cea social-democrată sau contează exclusiv omul care ocupă funcția de primar?
Fl.T.: În primul rând contează omul, potențialul său și, nu în ultimul rînd, este esențială experiența acumulată, acest “bagaj” important cu care vine în fruntea primăriei. În ceea ce privește doctrina, cea liberală este diametral opusă celei social-democrate. Eu doresc să sprijin înființarea de noi firme în Alexandria, mai ales implicarea tinerilor, prin acordarea de facilități fiscale; doresc să încurajez libera inițiativă și să ofer tuturor șansa de a avea un trai decent, prin muncă și performanță pe piața muncii.Și neapărat doresc o corelare a sistemului educațional cu nevoile investitorilor din județul Teleorman. Dacă-mi permiteți, într-un număr viitor al cotidianului dumneavoastră, voi explica pe larg cât de utilă este această corelare, ce rezultate se pot obține.
R: Enumerați trei calități care vă recomandă pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ. Și argumentele principale cu care încercați să convingeți electoratul.
Fl.T.: Corectitudine, competență, spirit organizatoric și de echipă și capacitatea demonstrată de a fi lider prin activitățile pe care le-am creat și dezvoltat de-a lungul timpului. Argumentul cel mai important este și va fi adevărul, dureros pentru unii…Suntem la 80 de kilometri de București și nu am reușit în 26 de ani să conștientizăm un avantaj din această posibilitate unică. 26 de ani de administrație PSD distructivă, amăgitoare, o adevarată cangrenă. A venit momentul extirpării acestei cangrene. Schimbarea este vitala pentru noi toți.
R: Sunteți sponsor al unor activități sportive și culturale. Cum caracterizați fenomenul sportiv și cultural în Alexandria? Ar trebui el dezvoltat și de ce?
Fl.T.: Am făcut două sporturi de performanță, fotbal și șah. Sunt maestru al sporturilor la șah și antrenor. Cea mai bună educație și cea mai ieftină, la nivel de copii și juniori, este educația prin sport. Vreau să reînființăm liceul sportiv la nivelul municipiului pentru toate sporturile și să selecționăm copiii talentați din tot județul. Un lucru care îmi e foarte drag și pe care îl doresc foarte mult ar fi să introducem șahul în școli, la nivelul claselor 0-lV. Casa de cultură va fi redată în întregime activităților culturale și nu va mai fi ocupată de baruri și restaurante. Cu siguranță, cinematograful va fi gata în maximum doi ani de mandat. Sunt ineresat să implic în proiecte culturale instituțiile de învățâmânt, pe toți creatorii de frumos- scriitori, artiști plastici, pentru că acest potențial există în orașul nostru, trebuie însă valorificat. Să nu uităm că pe meleaguri teleormănene s-au născut Marin Preda și Constantin Noica. O altă promisiune pe care o fac alexăndrenilor: echipa de fotbal va ajunge în divizia B.
R: Ați obținut rezultate remarcabile la șah.. Puteți face o legătură între șah și politică?
Fl.T.: În șah, la fel ca în politică, cu cât anticipezi mai bine mutările adversarului, cu atât avantajul este mai mare!