9.9 C
Judeţul Teleorman
vineri, decembrie 9, 2022

ITM Teleorman, acţiune de informare şi de conştientizare: ”MUNCEŞTE LEGAL! CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, au demarat acţiunea de informare şi de conştientizare: “MUNCEŞTE LEGAL! CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE”.
Prin această acţiune de informare se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a lucrătorilor cu privire la consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce munca nedeclarată şi munca subdeclarată(munca”la gri”).
Prin pliantul elaborat de către Inspecţia Muncii, se realizează informarea lucrătorilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care aceştia le au în raport cu angajatorii şi cu privire la riscurile la care se expun atunci cînd acceptă să muncească ”la negru” sau ”la gri”.
Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită ”la negru”, pe lângă salariul declarat şi fiscalizat.
Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă şi înmânarea unui exemplar pentru salariat, îi revine angajatorului. Contractul de muncă se încheie în formă scrisă înainte de a începe activitatea, iar “perioada de probă” se desfăşoară după semnarea contractului individual de muncă. Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârsta de15 ani, pot fi angajaţi în baza contractului individual de muncă cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, numai dacă munca prestată nu le pune în pericol sănătatea şi pregătirea profesională.
Astfel, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, distribuie pliante atât în locurile de muncă în care se desfăşoară acţiuni de control, cât şi în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane, pieţe, târguri, primării, gări, autogări, staţii de transport în comun, etc, inclusiv în mediul rural.
Având în vedere faptul că o informare publică reprezintă un element important în conştientizarea angajatorilor, lucrătorilor, a reprezentanţilor acestora şi a publicului larg, pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, se găsesc informaţii privind  acţiunea: “MUNCEŞTE LEGAL! CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare