10.3 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, aprilie 1, 2023

DNA: Fonduri europene obţinute ilegal pentru înfiinţarea unei ferme piscicole, în comuna Fântânele

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi, precum şi a inculpatelor SC SILURUS MARKET SRL, SC PROARHICONSULT ACM SRL şi SC ELAN COM SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârşite în forma autoratului şi a complicităţii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Societăţile comerciale SC Silurus Market SRL, SC Proarhiconsult ACM SRL, SC Elan Com SRL şi alte două societăţi care în prezent sunt radiate, prin reprezentanţii lor legali de la acea vreme, respectiv cinci dintre inculpaţi, în perioada 2014-2016, ar fi obţinut, pe nedrept prin prezentarea de documente false, inexacte, de la Direcţia Generală Pescuit-Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Pescuit, fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.423.093 lei în vederea implementării unor proiecte piscicole (înfiinţarea a două ferme de creştere a peştilor răpitori şi amenajarea/modernizarea a trei bălţi) pe raza judeţelor Giurgiu şi Teleorman.
În realizarea activităţii infracţionale, cei cinci inculpaţi şi cele trei societăţi comerciale ar fi beneficiat de ajutorul celorlalţi patru inculpaţi.

În concret, în cursul anului 2014, cele cinci societăţi comerciale, prin intermediul reprezentanţilor lor legali, ar fi încheiat mai multe contracte de finanţare nerambursabile, după cum urmează:

– societatea SC Silurus Market SRL ar fi încheiat un contract de finanţare pentru un proiect de „înfiinţare fermă piscicolă de creştere peşti răpitori în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei;

– societatea SC Proarhiconsult ACM SRL ar fi încheiat un contract de finanţare pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit sportiv în sat Valea Bujorului, comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 332.553 lei;

– societatea SC Elan COM SRL ar fi încheiat un contract de finanţare un proiect de „modernizare bazin piscicol în sat Valea Bujorului”, suma nerambursabilă contractată fiind de 331.359 lei;

– cele două societăţi radiate ar fi încheiat câte un contract de finanţare pentru un proiect de înfiinţare „fermă piscicolă de creştere şalău în sistem recirculant în comuna Fântânele, jud. Teleorman”, suma nerambursabilă contractată fiind de 1.341.210 lei şi pentru un proiect de „reamenajare baltă de pescuit în sat Valea Bujorului comuna Izvoarele, jud. Giurgiu”, suma nerambursabilă contractată fiind de 330.999 lei.

Ulterior încheierii contractelor de finanţare, cei cinci inculpaţi şi cele trei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul celorlalţi patru inculpaţi, ar fi depus la Direcţia Generală Pescuit-Autoritatea de Management pentru P.O.P.A.M. mai multe documente false/inexacte, între care şi documente rezultate din crearea de către inculpaţi, în mod artificial, a mai multor circuite financiare implicând atât conturile personale, cât şi conturile firmelor pe care le controlau (societăţile inculpate în cauză, dar şi alte societăţi), menite să creeze aparenţa efectuării unor cheltuieli în legătură cu implementarea proiectelor, cheltuieli care să le permită ulterior să ramburseze fonduri europene.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de bani menţionate anterior.  În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare