15.9 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iunie 15, 2024

Cristian Mincă, primarul din Cosmești, juristul și contabilul, trimiși în judecată de DNA

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BURCEA GHEORGHIȚA, jurist la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
BĂJAN VALERICA, contabil la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
MINCĂ CRISTIAN MARIUS, primar al comunei Cosmești, jud. Teleorman, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni);
– fals intelectual și
– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”la data de 20 mai 2011, inculpatele Burcea Gheorghița și Băjan Valerica au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Teleorman două adeverințe false eliberate de Primăria comunei Cosmești prin care se atesta în mod nereal folosința a două terenuri în suprafața de 10 ha fiecare, ulterior obținând pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 10.342 lei.
Inculpatele au fost ajutate să obțină fondurile europene de către inculpatul Mincă Cristian Marius care, în calitate de primar al comunei Cosmești, a semnat cele două adeverințe false.
În cursul lunii octombrie 2015, în condițiile declanșării anchetei în prezentul dosar penal, inculpata Burcea Gheorghița a determinat două angajate ale primăriei comunei Cosmești să elibereze două adeverințe pentru ea și pentru inculpata Băjan Valerica, acte antedatate care atestau împrejurări nereale. Concret, se arăta că, în anul 2011, fiecăreia dintre cele două le-a fost cedată folosința asupra unei suprafețe de 10 ha dintr-un teren concesionat de către o societate comercială de la Primăria Cosmești. Aceste acte au fost depuse, cu sprijinul inculpatului Mincă Cristian-Marius, la Direcția Națională Anticorupție în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv înlăturarea posibilității tragerii sale și a lui Băjan Valerica la răspundere penală.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Mincă Cristian Marius, în calitate de primar al comunei Cosmești, a întocmit în fals o adresă antedatată, prin care Primăria comunei Cosmești își exprimă acordul pentru cedarea folosinței terenului respectiv cu titlu gratuit în anul 2011 pentru cele două inculpate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 5.171,21 lei în ceea ce o privește pe inculpata Burcea Gheorghița și cu aceeași sumă în ceea ce o privește pe inculpata Băjan Valerica, solicitând obligarea lor în solidar cu inculpatul Mincă Cristian Marius la plata acestor bani.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani 5.202 lei și 5.186 lei depuse la bancă de către inculpatele Băjan Valerica și Burcea Gheorghița.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Deficiențe în alimentarea cu energie electrică, în 27 de localități din Teleorman. Echipele Distribuție Oltenia acționează pentru remedierea incidentelor

Începând cu data de 13 iunie, ora 17:00, județele din aria operațională Distribuție Oltenia au intrat sub incidența codului...

Articole similare