-1 C
Judeţul Teleorman
joi, ianuarie 20, 2022

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează expoziția ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”

Articole noi

În 64 de localităţi din Teleorman, se înregistrează cel puţin un caz de infectare cu Covid-19. Rata de incidenţă este de 1,11 la mia...

Conform ultimelor date publicate astăzi, 18 ianuarie 2022, de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, rata de infectare în...

Prognoza METEO pentru Teleorman. Temperaturi peste normalul perioadei şi precipitaţii deficitare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă estimare a evoluţiei valorilor termice şi precipitaţiilor, valabilă pentru următoarele două...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Unirea Principatelor  Române  cunoscută  ca  Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească.  Unirea este strâns legată de personalitatea lui  Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie  în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Este perioada istorică în care s-a realizat și consolidat prin reforme statul național, fiind considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar roman.
Idealul unirii tuturor românilor l-au nutrit cu ardoare marii cărturari ai acestui popor de la Miron Costin până la Samuil Micu, Gheorghe Șincai sau Petru Maior. Idealul de unire și unitate națională i-au însuflețit pe Tudor Vladimirescu și pe toți revoluționarii pașoptiști: Nicolae Bălcescu, Alecu Russo, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Simion Bărnuțiu.
Cu prilejul sărbătoririi actului istoric de la 24 ianuarie 1859, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda”, instituție aparținând  Consiliului Județean Teleorman va organiza la Sala de lectură expoziția cu titlul ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”.
Expoziția cuprinde cărți din fondul bibliotecii dintre care amintim titlurile : Epopeea Marii Uniri, Românii la 1859, Istoria modernă a României, Pe urmele lui Alexandru Ioan Cuza, Făcliile Unirii,  Moș Ion Roată și  Unirea,  Epoca Unirii, Alexandru Ioan Cuza în politica europeană.
Tot cu aceasta ocazie prof. Dorina Sbîrnea de la Școala Gimnazială Plosca ,va prezenta în cadrul Bibliotecii online-expoziții , însemnătatea acestui act istoric.
Expoziția poate fi vizionată în perioada 22.01-24.02.2021.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Articole similare