15.9 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iunie 15, 2024

ALERTĂ! În Teleorman, s-a dispus închiderea târgurilor care comercializează bovine

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Până la data de 17 mai, au fost confirmate în Bulgaria 77 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease*). Boala evoluează atât în exploataţii de tip gospodăresc, cât şi în exploataţii comerciale, din regiunile: Hasskovo, Stara Zagora, Plovdiv, Blagoevgrad, Kyustendil, Smolian şi Pernik.

Modelul de evoluţie al acestei boli în Bulgaria este foarte agresiv; la o lună de la confirmarea primelor focare, boala s-a răspândit în şapte regiuni, poziţionate în zona de sud şi sud-vest a Bulgariei, foarte aproape de graniţa cu Macedonia (unde boala a fost, de asemenea confirmată) şi în Serbia.

Reamintim că boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecinţe economice importante atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul în ţările terţe, prin faptul că determină impunerea de restricţii severe asupra circulaţiei bovinelor.

Având în vedere faptul că judeţele din zona sudică a României prezintă un risc crescut faţă de apariţia acestei boli, datorită numărului important de exploataţii cu bovine şi a mediului propice pentru dezvoltarea insectelor hematofage, conducerea Autorităţii a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 18 mai, DSVSA din judeţele: Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş să ia măsuri pentru restricţionarea circulaţiei animalelor şi închiderea târgurilor şi a expoziţiilor de animale, pentru specia bovine.

Totodată, ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte.

Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşti noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Deficiențe în alimentarea cu energie electrică, în 27 de localități din Teleorman. Echipele Distribuție Oltenia acționează pentru remedierea incidentelor

Începând cu data de 13 iunie, ora 17:00, județele din aria operațională Distribuție Oltenia au intrat sub incidența codului...

Articole similare