28.1 C
Judeţul Teleorman
luni, septembrie 25, 2023

Alegeri anticipate la Frăsinet. Mandatul primarului Ghimiș Florentin Adrian, invalidat de magistrați

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Judecătoria Alexandria a respins cererea de validare a lui Ghimiș Florentin Adrian pentru un nou mandat de primar. Este o situație unicat la nivelul județului Teleorman și vine pe fondul unor probleme pe care edilul le-a avut cu legea, fiind amendat penal pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Dacă, după apel, hotărârea va rămâne definitivă, cetățenii din Frăsinet vor fi chemați, din nou, la vot, pentru alegerea primarului.

”Invalidează mandatul pentru funcţia de primar al Primăriei comunei Frăsinet, obţinut de Ghimiş Florentin Adrian, candidat din partea Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, ce se va depune la Judecătoria Alexandria”, se arată în soluția dată de instanță.

Întreaga poveste, a condamnării primarului Ghimiș Florentin, își are obârșia în anul 2012. La vremea respectivă, acesta ar fi atribuit unor membri ai familiei bunuri aflate în domeniul public, deși, legal nu avea dreptul.

Conform legii 161/2003, primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.

Sesizările unor instituții ale statului au dus la întocmirea unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Primul termen de judecată, de la Curtea de Apel București, a avut loc la începutul lui 2013. Șapte luni mai târziu, primarul din Frăsinet primea o amendă penală de 200 de milioane de lei vechi iar administrația publică locală era obligată să anuleze contractele de atribuire.

Nemulțumit de decizia instanței, Ghimiș face recurs la Înaltea Curte de Casație și Justiție. Degeaba. Aici, magistrații mențin soluția CAB și hotărârea rămâne definitivă. Ba mai mult, în septembrie 2015, Biroul Executări Penale, din cadrul Curții de Apel București, cere transformarea amenzii penale în închisoare, solicitare respinsă de magistrați.

În consecință, Ghimiș Florentin Adrian nu avea dreptul să mai candideze pentru un nou mandat de primar. Legea spune că ”persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

M.D. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

În luna iulie, câştigul salarial mediu la nivelul judeţului Teleorman a fost de 3.278 de lei

Ultimul raport dat publicităţii de către Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman arată că, în luna iulie 2023, câştigul salarial...

Articole similare