În fiecare an, pe 7 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, zi care marcheaza întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Problematica diabetului zaharat în România este adusă din nou în atenţia autorităţilor cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. Deci, în 2016, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă centrală diabetul zaharat. În acest context, în perioada 5-8 aprilie se organizează o serie de acţiuni prin intermediul cărora se doreşte tragerea unui semnal de alarmă asupra acestei maladii şi a consecinţelor sale. De asemenea, se are în vedere şi identificarea unor măsuri care să ducă la un grad cât mai mare de conştientizare a bolii.
„La fel ca şi în restul lumii, studiile recente efectuate în ţara noastră privind prevalenţa diabetului şi a unor complicaţii ale sale (neuropatia, amputaţiile) au relevat date care trebuie să îngrijoreze atât pacienţii şi medicii, cât şi decidenţii noştri în politica pentru sănătate”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, Preşedinte Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în lipsa unor măsuri eficiente, diabetul zaharat ar putea deveni până în 2030 a şaptea cauză majoră de deces la nivel global. În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră, Studiul Predatorr a relevat că 11,6% din populaţie suferă de această maladie, iar 16,5% are prediabet.
În acest context, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte Societatea Româmă de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat: „Ne propunem informarea opiniei publice, a profesioniştilor din domeniul medical şi, nu în ultimul rând, a autorităţilor, cu privire la situaţia actuală a maladiei”.
Evenimentele desfăşurate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii 2016 sunt organizate ştiinţific de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Asociaţia Română de Educaţie în Diabet.
Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul de Promovare de Evaluare şi promovare a Sănătăţii, a organizat în data de 6 aprilie o acţiune stradală în oraşul Alexandria, prin care s-au distribuit materiale privind informarea cetăţenilor despre stilul de viaţă sănătos şi despre diabet.
De asemenea, s-a amplasat un cort unde personalul medical măsoară glicemia şi tensiunea arterială populaţiei, acordând în acelaşi timp sfaturi şi recomandari medicale.