-0.7 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Ziua Dunării – 29 iunie 2024

Articole noi

Info TR
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim Ziua Dunării. Această zi a fost marcată începând din 1994, când a fost semnată la Sofia convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, iar unele dintre acestea se concentrează pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est.

România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării. La propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), toate statele riverane sărbătoresc anul acesta Ziua Dunării sub tema „Păstrează Dunărea Albastră”.

”Păstrează Dunărea Albastră”, tema propusă de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) și pentru acest an, este un îndemn clar către țările din bazinul internațional al Dunării de a acționa în sensul protejării și conservării resurselor de apă. Fie că vorbim de asigurarea calităţii apei, de protejarea habitatelor pentru specii rare, de îndiguiri, desecări sau de folosirea responsabilă a albiilor râurilor, de poluarea urbană şi industrială, toate acestea sunt probleme care necesită răspunsuri şi acţiuni adecvate.

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, cu un total de 2850 km. Bazinul Dunării este casa a peste 80 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că are cea mai mare deschidere internațională din lume.

De-a lungul a 1.075 km, sau aproximativ o treime din lungimea sa totală, Dunărea trece prin România, între localitățile Baziaș, unde intră în țară și Sulina, unde se varsă în Marea Neagră. Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale Deltei: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. În România, Dunărea traversează următoarele localităţi: Moldova Nouă, Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Olteniţa, Călăraşi, Feteşti, Cernavodă, Hârşova, Brăila, Galaţi, Pătlăgeanca, Tulcea, Sulina.

Fluviul Dunărea udă teritoriul judeţului Teleorman la limita sudică pe o lungime de 119 km. Existenţa celor două porturi pe Dunăre: Turnu Măgurele şi Zimnicea oferă mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale. Portul Turnu Măgurele se află la o distanță de 5 km de oraș și este al patrulea port fluvial al României în ceea ce privește capacitatea de tranzit. Tot aici s-a înființat un punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria, operațional din anul 2010.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Ziua Dunării este sărbătorită de toate țările dunărene, dar și 30 de ani de la semnarea Convenției privind Cooperarea pentru Protecția și Utilizarea Durabilă a fluviului Dunărea. Pe 29 iunie 1994, la Sofia, România semna Convenția, alături de alte țări dunărene și de Comisia Europeană, fiind unul din primele momente în care colaborarea României cu Uniunea Europeană devenea o realitate palpabilă.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Perchezitii în Teleorman. Aproximativ 100 de kilograme de articole pirotehnice au fost descoperite la locuința unui bărbat din Măldăieni

În data de 11 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean...

Articole similare