2.2 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, decembrie 9, 2023

VITRINA CU CĂRŢI / NOI APARIŢII EDITORIALE

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Într-una din zilele trecute am fost invitat să particip la lansarea volumului „Noi contribuţii la istoria învăţământului din judeţul Teleorman” (volumul I), autorul fiind profesorul pensionar de matematică Gheorghe P.Boja. Lansarea a avut loc la Muzeul Judeţean din Alexandria, gazdă a numeroase evenimente de acest fel în ultimii ani. Despre cartea publicistului născut la Suhaia am scris pe larg, recent, în „Informaţia de Teleorman”. Aşa că mă limitez la remarca făcută atunci cu privire la valoarea documentară şi utilitatea ei. Dincolo de mărturisirea autorului, care a dorit şi pe această cale să aducă recunoştinţă dascălilor din şcoala teleormăneană. Surprinzător, însă, la manifestarea care a reunit mai mulţi profesori din diverse localităţi (mă aşteptam şi la prezenţa unor oficiali ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Casei Corpului Didactic) am avut prilejul să iau contact şi cu alte apariţii editoriale noi. Tot Gheorghe P.Boja mi-a oferit volumul său „O viaţă în şcoală”. Sunt reunite aici numeroase articole publicate în reviste de specialitate şi care reprezintă puncte de vedere ce se bazează pe bogata experienţă proprie, legate de reforma şcolară, instrucţie şi educaţie, de rolul dascălului şi  directorului de şcoală, sugestii metodice şi psihopedagogice sau de cariera şi orientarea elevilor.

Un alt dascăl cu rezultate deosebite în cercetarea din domeniul fizicii, dar şi în plan literar, Virginia Vini Popescu, a inclus în volumul „Faţete de cristal” eseuri şi evocări ce stimulează necesara preţuire a valorilor naţionale şi universale. De asemenea, lecturăm pe parcursul paginilor pledoarii pentru frumos, modestie, bunătate, pace, alte îndemnuri vizând păstrarea celei mai de preţ moşteniri a înaintaşilor – memoria. Sigur, nu lipsesc aprecierile de cititor atent şi avizat cu privire la creaţia poetică a profesoarei cu originile în comuna Scurtu Mare. Disponibilităţile sale lirice decurg şi din tematica principalelor capitole ale acestei cărţi: „Lumi filtrate de gând”, ”Suflete pe şevalet”, ”Imagini prin dioptrii”.

Publicist teleormănean prolific, autor al mai multor monografii şi studii, economistul Paul Şchiopu ne prezintă două noi lucrări: „Pagubele cauzate bisericilor din judeţul Teleorman de trupele de ocupaţie, în perioada 1916-1918” şi „Unele pagube suferite de locuitori, instituţii şi economia judeţului Teleorman în timpul ocupaţiei armatelor străine, în 1916-1918”. Aşa cum arată titlurile, ambele sunt lucrări dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. Paginile, întemeiate pe cercetarea minuţioasă a arhivelor, sunt întregite de unele amintiri, întâmplări şi fapte dintr-o perioadă dificilă din istoria ţării.

ŞTEFAN STAN

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

ITM Teleorman, acţiune de verificare privind utilizarea echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor in parchetele forestiere

Pe parcursul anului 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care...

Articole similare