21.4 C
Judeţul Teleorman
duminică, septembrie 24, 2023

Liceenii, încotro?

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Iată că după o săptămână de foc pentru absolvenţii de gimnaziu, care au susţinut în acest an examenul de evaluare naţională, s-a încheiat, în sfârşit, şi bacalaureatul, pentru absolvenţii de liceu, promoţia 2016, după aproape două săptămâni de examene, pline de emoţii, ca întotdeauna.
Acest important eveniment a fost o mare sărbătoare pentru învăţământul românesc, pentru cel mai frumos segment al lui, ca şi vârsta celor implicaţi.
Oprindu-ne asupra elevilor liceeni, mulţi dintre ei se află acum la poarta întrebărilor, fireşte, multe şi dificile. Răspunsurile sunt pe măsură şi nu depind numai de ei, ci de societate, în general.
Fiind cunoscute de cei în cauză, altele ni se par problemele mai însemnate, mai „arzătoare, la ordinea zilei”.
Absolvenţii de liceu vin la examene plini de entuziasmul caracteristic vârstei, însoţiţi de emoţiile inerente unui astfel de concurs, făcându-şi diferite calcule, planuri de prezent şi perspectivă, având multe speranţe, dar puţine certitudini.
Nu ne referim numai la promovarea bacalaureatului, care este într-adevăr o probă serioasă, severă, ci gândul ne duce mai departe, ca şi pe tinerii absolvenţi sau părinţi ai acestora.
Presupunând că majoritatea liceenilor vor trece de examen şi vor obţine, deci, diploma de bacalaureat, evident, va fi o mare mândrie pentru ei şi părinţii lor.
Dar pe parcurs, felicitările şi bucuriile se vor opri, vor fi limitate, apărând fel de fel de bariere, alte obstacole, mult mai greu de trecut.
Dobândind mult râvnita diplomă de bacalaureat, mulţi absolvenţi îşi pun întrebarea : Ce fac cu ea? După cum se ştie, răspunsurile sunt puţine şi relativ simple.
Situaţia actuală a societăţii româneşti, cunoscută, dar neînţeleasă de unii tineri, are urmări asupra lor, unele însoţindu-i toată viaţa.
Flacăra entuziasmului cu care au venit la bacalaureat s-ar putea stinge imediat după aceea, pentru mulţi dintre aceştia.
Ce vor face ei? Unii vor lua drumul învăţământului superior. Dar aceştia vor fi puţini. Şi asta nu datorită zestrei intelectuale ci a celei materiale.
O altă parte va avea fericita ocazie de a-şi găsi un loc potrivit de muncă, dar alţii, poate cei mai mulţi, după ce vor beneficia de indemnizaţia de şomaj (timp de 6 luni), cu greu vor găsi de lucru.
Aşadar, cei de făcut? Răspunsul la această întrebare îl pot da cei în măsură.

LEON ARMEANCA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare