10.5 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, februarie 24, 2024

La Slobozia Mândra, rezerviştii militari teleormăneni au comemorat 26 de ani de la trecerea în nefiinţă a generalului Ion Bunoaica

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Miercuri 1 septembrie 2021, conform tradiţiei, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Teleorman ,,General de brigadă Ion Bunoaica”, cu sprijinul autorităţilor locale, a organizat o ceremonie militară la Monumentul Generalului de divizie (pot-mortem) ION BUNOAICA, situat în centrul comunei natale, din localitatea Slobozia Mândra, judeţul Teleorman.
Ceremonia a fost prilejuită de comemorarea a 26 de ani (1 septembrie 1995) de la trecerea în nefiinţă a generalului Ion Bunoaica, comandant al Jandarmeriei Române în perioada 1990-1995, precum şi de aniversarea a 128 de ani (1septembrie 1893) de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.
La invitaţia Col. Mihăitescu Remus-Anişor, împuternicit inspector şef al IJJ Teleorman, rezerviştii militari teleormăneni uniţi (din cadrul ANCMRR-Fil. Jud.Teleorman a MAI ,,Mihai Viteazul” şi Fil. Jud. Teleorman a MApN ,,Gl. David Praporgescu”), am participat cu evlavie, onoare şi respect, pentru a aduce un pios omagiu celui mai mare Comandant al Jandarmeriei Române, din perioada postdecembristă, dispărut prematur, într-un tragic, stupid şi … dubios accident aviatic-de elicopter, unde ancheta desfăşurată la acea vreme, a fost una superficială, care a ridicat foarte multe semne de întrebare, lăsând de dorit şi nelămurite multe circumstanţe, neelucidate nici până în prezent…
După prezentarea programului ceremoniei de către plutonier adjutant şef Oanţă Ion, purtătorul de cuvânt al jandarmilor teleormăneni, s-a desfăşurat o slujbă religioasă de către preotul bisericii locale (încheiată cu ,,Veşnica Pomenire” a Eroului Jandarm, Generalul Ion Bunoaica).
În continuare, purtătorul de cuvânt a prezentat o interesantă alocuţiune intitulată ,,Jandarmeria Rurală-necesitatea istorică de ordine publică şi siguranţă publică”, urmată de o emoţionantă prezentare a personalităţii omului şi jandarmului Ion Bunoaica şi contribuţia sa la întemeierea jandarmeriei contemporane.
Ca de obicei, am avut prilejul onorant, de a prezenta şi eu o scurtă cuvântare despre Marele meu Comandant (în memoria căruia am scris, cu câţiva ani în urmă, o modestă lucrare intitulată ,,S-a stins Meteorul”), unde am încheiat cu remarca că, dacă viaţa nu i-ar fi fost curmată (mult prea devreme, la doar 47 de ani) şi ar mai fi trăit, în calitatea de Comandant al Jandarmeriei Române, ar fi realizat, cu certitudine, multe din ideile şi planurile sale îndrăzneţe, inclusiv dorinţa sa cea mai mare, de a reînfiinţa Jandarmeria Rurală (aşa cum a fost tradiţia în perioada interbelică, când aceasta a fost desfiinţată în anul 1947, în mod abuziv de către comunişti).
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori din partea :  I.J.J. Teleorman ,,Gl.bg. Ion Bunoaica”, Primăriei şi Consiliului local al comunei Slobozia Mândra, precum şi din partea rezerviştilor militari teleormăneni uniţi şi venerabilii veterani de război teleormăneni.
La final, purtătorul de cuvânt, a mulţumit tuturor pentru participare, precum şi autorităţilor locale (Primăriei şi Bisericii) şi rudelor generalului, pentru sprijinul constant acordat în organizarea şi desfăşurarea ceremoniei.

Purtător de cuvânt,
Col.(r.) Orodel Emilian

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Consumatorii Distribuţie Oltenia se declară mulţumiţi după vizita din Centrele de Relaţii cu Utilizatorii, conform ultimelor sondaje

Conform studiilor interne desfăşurate la finalul anului trecut, consumatorii Distribuţie Oltenia apreciază calitatea serviciilor oferite de specialiştii din Centrele...

Articole similare