-2.2 C
Judeţul Teleorman
joi, decembrie 3, 2020

La parohia Scurtu-Slăveşti, comuna Scurtu Mare, Prea Sfinţitul Episcop Galaction Stângă a oficiat resfinţirea bisericii ”Sfîntul Nicolae”

Articole noi

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE! 1 DECEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1 Decembrie 1918, a fost cel mai glorios și mai înălțător moment în întreaga istorie a României. 1 Decembrie,...

ITM Teleorman : Verificări pe şantierele temporare sau mobile. 99 de amenzi pentru deficienţe privind securitatea şi sănătatea în muncă

La nivelul judeţului Teleorman, s-a desfăşurat Campania naţională privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de...

Sumă RECORD alocată de Guvern pentru 14 primării şi CJ Teleorman. Peste 15 milioane de lei pentru plata lucrărilor realizate prin PNDL

Peste 15 milioane de lei vor ajunge în visteria unor localităţi din judeţul Teleorman pentru plata lucrărilor de infrastructură,...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De curând, într-un cadru solemn, a avut loc resfinţirea Bisericii cu hramul “Sfântul Nicolae”, din parohia Scurtu-Slăveşti, din comuna Scurtu Mare, ca urmare a lucrărilor de restaurare generală şi de pictură, parohie păstorită, începând cu anul 1998, de către preotul Flavius Popescu-Tache, un tânăr plin de zel şi dragoste pentru Casa Domnului nostru Iisus Hristos.

Biserica are formă de navă cu o singură turlă, cu pridvor, pronaos, naos şi altar, având o lungime de 16 m, o lăţime de 6 m şi o înălţime de 12 m.

Dis-de-dimineaţă, credincioşii parohiei, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, precum şi din alte parohii vecine, în frunte cu preoţii lor, s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, în aşteptarea Prea Sfinţitului Galaction Stânga, Episcop al Alexandriei şi Teleormanului, întotdeauna prezent la astfel de evenimente .

Întâmpinat de credincioşi cu flori şi lumânări aprinse, Prea Sfinţia Sa îi binecuvântează cu căldură, spre marea bucurie a tuturor, pentru prilejul de a primi arhiereştile binecuvântări.

În faţa bisericii, feeric luminată, în strălucită sărbătoare, Prea Sfinţitul Episcop este primit, în dangăt melodios de clopot, după datina strămoşească, cu pâine şi sare, cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, de către un bogat sobor de 18 preoţi parohi, din Protoeria Videle, în frunte cu părintele protoiereu Constantin Dina, care cu toţii l-au întâmpinat cu intonarea Imnului Chiriarhal.

În continuare, potrivit rânduielilor canonice, se oficiază sfinţirea apei, se înconjoară biserica, se citesc rugăciunile speciale pentru sfinţirea interiorului şi exteriorului sfântului lăcaş, stropindu-se cu agheasmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.

După săvârşirea slujbei de sfinţire, a urmat trecerea oamenilor prin Sfântul Altar, după care s-a săvârşit Sfânta Liturghie.

Răspunsurile Sf. Liturghii sunt date de un grup de psalţi de la Mănăstirea “Pantocrator” Drăgăneşti-Vlaşca, alături de vocile multora dintre credincioşi.

Cu prilejul acestei slujbe, la timpul potrivit, pentru râvna depusă pe linie pastoral-gospodareasca, preotului Flavius Popescu-Tache i s-a acordat rangul bisericesc de “Iconom Stavrofor”, fiind hirotesit în fata credincioşilor cu înmânarea unor insigne speciale.

Spre sfârşitul Sfintei Liturghii, într-un cuvânt de aleasa ţinuta duhovnicească, Prea Sfinţitul Părinte vorbeşte despre biserică pe care a întemeiat-o Hristos, o biserică luptătoare pentru dreapta credinţă, arată că a iubi biserica este un lucru plăcut lui Dumnezeu şi binecredincioşilor, aminteşte importanta bisericii pentru cei creştini ca loc de rugăciune, reculegere sufletească şi înfrăţire între oameni.

Elogiază în cuvinte călduroase munca depusă de preotul parohiei, ca şi contribuţia şi strădania enoriaşilor de aici, pentru realizarea lucrărilor de împodobire a bisericii.

Tot acum, s-a oficiat si un parastas pentru ctitorii şi slujitorii adormiţi ai bisericii, la care a participat întreaga asistenţă.

Cei invitaţi la acest eveniment deosebit din viaţa parohiei, au participat la aşa-zisa “agapa frăţească”, potrivit tradiţiei creştine.

Prin frumuseţea ei, ziua resfintirii sfintei biserici,de pe Valea Clanitei, va rămâne de neuitat pentru mulţi enoriaşi de-ai loculuia.

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE! 1 DECEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1 Decembrie 1918, a fost cel mai glorios și mai înălțător moment în întreaga istorie a României. 1 Decembrie,...

ITM Teleorman : Verificări pe şantierele temporare sau mobile. 99 de amenzi pentru deficienţe privind securitatea şi sănătatea în muncă

La nivelul judeţului Teleorman, s-a desfăşurat Campania naţională privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea...

Sumă RECORD alocată de Guvern pentru 14 primării şi CJ Teleorman. Peste 15 milioane de lei pentru plata lucrărilor realizate prin PNDL

Peste 15 milioane de lei vor ajunge în visteria unor localităţi din judeţul Teleorman pentru plata lucrărilor de infrastructură,  finanţate prin Programul Naţional de...

O invitaţie de nerefuzat: Consult gratuit privind sănătatea plămânilor pentru membrii CARP Alexandria

Ne aflăm într-o perioadă de grea încercări privind sănătatea populaţiei, persoanele de vârsta a treia din Teleorman fiind cele mai vulnerabile în faţa unor...

MĂNÂNCĂ ȘI TU SĂNĂTOS! SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

În școala noastră online, pandemia nu ne oprește să fim împreună în actele de creativitate în care suntem implicați, dimpotrivă, suntem mai uniți ca...

Articole similare