5.3 C
Judeţul Teleorman
joi, aprilie 15, 2021

La parohia Scurtu-Slăveşti, comuna Scurtu Mare, Prea Sfinţitul Episcop Galaction Stângă a oficiat resfinţirea bisericii ”Sfîntul Nicolae”

Articole noi

OCPI Teleorman: Noi măsuri pentru accelerarea procesului de cadastrare gratuită a proprietăţilor imobiliare

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ia noi măsuri pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor...

Rata de incidenţă a infecţiilor COVID-19 la 1000 de locuitori în fiecare localitate din Teleorman

Rata incidenţei cumulată a cazurilor de COVID 19, pe ultimele 14 zile de la nivelul localităţilor din judeţul Teleorman...

Informare METEO. Precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece, până vineri dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis o INFORMARE de precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și vreme deosebit de...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De curând, într-un cadru solemn, a avut loc resfinţirea Bisericii cu hramul “Sfântul Nicolae”, din parohia Scurtu-Slăveşti, din comuna Scurtu Mare, ca urmare a lucrărilor de restaurare generală şi de pictură, parohie păstorită, începând cu anul 1998, de către preotul Flavius Popescu-Tache, un tânăr plin de zel şi dragoste pentru Casa Domnului nostru Iisus Hristos.

Biserica are formă de navă cu o singură turlă, cu pridvor, pronaos, naos şi altar, având o lungime de 16 m, o lăţime de 6 m şi o înălţime de 12 m.

Dis-de-dimineaţă, credincioşii parohiei, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, precum şi din alte parohii vecine, în frunte cu preoţii lor, s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, în aşteptarea Prea Sfinţitului Galaction Stânga, Episcop al Alexandriei şi Teleormanului, întotdeauna prezent la astfel de evenimente .

Întâmpinat de credincioşi cu flori şi lumânări aprinse, Prea Sfinţia Sa îi binecuvântează cu căldură, spre marea bucurie a tuturor, pentru prilejul de a primi arhiereştile binecuvântări.

În faţa bisericii, feeric luminată, în strălucită sărbătoare, Prea Sfinţitul Episcop este primit, în dangăt melodios de clopot, după datina strămoşească, cu pâine şi sare, cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, de către un bogat sobor de 18 preoţi parohi, din Protoeria Videle, în frunte cu părintele protoiereu Constantin Dina, care cu toţii l-au întâmpinat cu intonarea Imnului Chiriarhal.

În continuare, potrivit rânduielilor canonice, se oficiază sfinţirea apei, se înconjoară biserica, se citesc rugăciunile speciale pentru sfinţirea interiorului şi exteriorului sfântului lăcaş, stropindu-se cu agheasmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.

După săvârşirea slujbei de sfinţire, a urmat trecerea oamenilor prin Sfântul Altar, după care s-a săvârşit Sfânta Liturghie.

Răspunsurile Sf. Liturghii sunt date de un grup de psalţi de la Mănăstirea “Pantocrator” Drăgăneşti-Vlaşca, alături de vocile multora dintre credincioşi.

Cu prilejul acestei slujbe, la timpul potrivit, pentru râvna depusă pe linie pastoral-gospodareasca, preotului Flavius Popescu-Tache i s-a acordat rangul bisericesc de “Iconom Stavrofor”, fiind hirotesit în fata credincioşilor cu înmânarea unor insigne speciale.

Spre sfârşitul Sfintei Liturghii, într-un cuvânt de aleasa ţinuta duhovnicească, Prea Sfinţitul Părinte vorbeşte despre biserică pe care a întemeiat-o Hristos, o biserică luptătoare pentru dreapta credinţă, arată că a iubi biserica este un lucru plăcut lui Dumnezeu şi binecredincioşilor, aminteşte importanta bisericii pentru cei creştini ca loc de rugăciune, reculegere sufletească şi înfrăţire între oameni.

Elogiază în cuvinte călduroase munca depusă de preotul parohiei, ca şi contribuţia şi strădania enoriaşilor de aici, pentru realizarea lucrărilor de împodobire a bisericii.

Tot acum, s-a oficiat si un parastas pentru ctitorii şi slujitorii adormiţi ai bisericii, la care a participat întreaga asistenţă.

Cei invitaţi la acest eveniment deosebit din viaţa parohiei, au participat la aşa-zisa “agapa frăţească”, potrivit tradiţiei creştine.

Prin frumuseţea ei, ziua resfintirii sfintei biserici,de pe Valea Clanitei, va rămâne de neuitat pentru mulţi enoriaşi de-ai loculuia.

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

OCPI Teleorman: Noi măsuri pentru accelerarea procesului de cadastrare gratuită a proprietăţilor imobiliare

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ia noi măsuri pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor...

Articole similare