4.9 C
Judeţul Teleorman
vineri, decembrie 9, 2022

ITM Teleorman: În mai, s-au aplicat amenzi în valoare de 85.500 lei. Majoritatea pentru nerespectarea relaţiilor de muncă

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În cursul lunii mai 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat 139 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de  85.500  lei, din care 74.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi 11.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 80 controale, în urma cărora s-au aplicat 17 sancţiuni, din care 6 amenzi în valoare de 74.500 lei şi un număr de 8 avertismente. Contravenţiile sancţionate au avut, în principal, ca obiect:
-faptele prevazute de art.260.alin.(1) din Lg.53/2003 R Codul Muncii, privind primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, fiind identificate 5 persoane  fără forme legale de angajare la un număr de 4 angajatori  pentru care au fost aplicate  amenzi  în valoare de  70.000 lei;
-netransmiterea registrului general de evidenţă a  salariaţilor la I.T.M. şi a modificărilor ulterioare intervenite  în acesta, cu aplicarea  contravenţiilor prevăzute de H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor;
-nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru şi timpul de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal şi munca suplimentară, sancţionate cu  avertismente;

În  urma controalelor efectuate, pentru deficienţele în domeniul relaţiilor de muncă s-au dispus 147 măsuri, care au vizat în principal  neconformităţi în domeniul aplicării prevederilor Codului Muncii cu privire la munca fără forme legale, timpul de muncă şi timpul de odihnă, încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară, a altor  acte normative de dreptul muncii, respectarea H.G.nr. 905/2017 privind registrul  general de evidentă a salariaţilor, a Legii dialogului social nr. 62/2011.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 59 de controale în cursul lunii mai 2021, fiind constatate 150 deficienţe. Au fost aplicate 147 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 11.000 lei.
Acţiunile de control desfăşurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman, au avut în vedere verificarea respectării prevederilor legale privind prevenirea şi combaterea răspândirii  SARS-COV-2 la locul de muncă.
În cursul lunii mai 2021, au fost înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman 35 de petiţii, din care 29 sesizări în domeniul relaţiilor de muncă, prin care sunt sesizate în principal neplata drepturilor salariale, încălcarea prevederilor legale care reglementează programul de lucru, neeliberarea adeverinţelor de salariat şi munca fără forme legale.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare