15.9 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iunie 15, 2024

ITM Teleorman, acţiuni de control în domeniul relaţiilor, securităţii şi sănătăţii în muncă. Amenzi în valoare de 112.500 de lei

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În luna octombrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat 141 controale, din care 75 în domeniul relaţiilor de muncă şi 66 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 112.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale.
În urma controalelor efectuate, pentru deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 16 sancţiuni, din care 7 amenzi in valoare de 106.500 lei şi 9 avertismente. Contravenţiile sancţionate au avut, în principal, ca obiect:

–  faptele prevăzute de art.260.al.1 din Lg.53/2003 R privind primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, fiind identificate 5 persoane fără forme legale de angajare la un număr de 5 angajatori pentru care s-a aplicat amenzi in valoare de 100.000 lei.

– netransmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor la ITM şi a modificărilor ulterioare intervenite în acesta, cu aplicarea contravenţiilor prevăzute de HG 905/2017.

– nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru si timpul de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal şi munca suplimentară sancţionate cu avertismente.

În urma controalelor efectuate, pentru deficienţele în domeniul relaţiilor de muncă, au fost dispuse 149 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, care au vizat în principal neconformităţi în domeniul aplicării prevederilor Codului muncii cu privire la munca fără forme legale, încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară, a altor acte normative de dreptul muncii, respectarea HG 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, a Legii dialogului social-62/2011.
Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, au efectuat în luna octombrie 66 controale pe linie de securitate şi sănătate în muncă la un număr de 66 angajatori. Au fost constatate un număr de 172 deficienţe, pentru care s-au dispus un număr de 172 măsuri. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate un număr de 172 sancţiuni contravenţionale, respectiv 171 avertismente şi 1 amendă în valoare de 6000 lei. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate şi sănătate în muncă, au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legislaţiei în vigoare pentru combaterea răspândirii SARS-COV -2.
Acţiunile de control în domeniul relaţiilor de muncă au ca obiectiv principal verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea contractelor individuale de muncă şi conştientizării angajatorului pentru respectarea legislaţiei muncii, în special privind depistarea angajatorilor ce folosesc muncă fără forme legale şi diminuarea fenomenului de muncă nedeclarată, a consecinţelor negative asupra persoanelor care lucrează fără încheierea unui contract individual de muncă anterior începerii relaţiilor de muncă.
Precizăm că Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman desfăşoară în continuare, Campania naţională de informare şi conştientizare prin distribuirea pliantului ”VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”, material elaborat de Inspecţia Muncii ce conţine informaţii privind dezavantajele muncii nedeclarate sau subdeclarate. Prin această acţiune de informare se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a lucrătorilor cu privire la consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce munca nedeclarată şi subdeclarată, la drepturile şi obligaţiile pe care le au aceştia.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Deficiențe în alimentarea cu energie electrică, în 27 de localități din Teleorman. Echipele Distribuție Oltenia acționează pentru remedierea incidentelor

Începând cu data de 13 iunie, ora 17:00, județele din aria operațională Distribuție Oltenia au intrat sub incidența codului...

Articole similare