31.6 C
Judeţul Teleorman
miercuri, iulie 24, 2024

ITM Teleorman, acţiune de informare: ”VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În vederea creşterii gradului de conştientizare a lucrătorilor cu privire la consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce munca nedeclarată şi munca subdeclarată, la drepturile şi obligaţiile pe care le au aceştia, cât şi la riscurile la care se expun atunci când accept să muncească ”la negru” sau  ”la gri”, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman desfăşoară acţiunea de informare ”VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ”.
Inspecţia Muncii a elaborate un pliant cu informaţii utile pentru lucrători în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi subdeclarate cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care aceştia le au în raport cu angajatorii.
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, distribuie pliantul VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIŢI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ,  în locurile de muncă în care se desfăşoară acţiuni de control, cât şi în locuri consacrate ca având afluenţă de persoane, pieţe, târguri, primării, gări, autogări, staţii de transport în comun, etc, inclusiv în mediul rural şi, totodată, prin afişare la avizierul inspectoratului.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman reaminteşte următoarele:

 • Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă pe durată nedeterminată şi, uneori, pe durată determinată;
 • Contractul de muncă se încheie în formă scrisă înainte de a începe activitatea, iar “perioada de probă” se desfăşoară după semnarea contractului individual de muncă;
 • Contractul individual de muncă trebuie să conţină:-data începerii activităţii; durata contractului (nedeterminată/determinată) ; locul muncii, funcţia/meseria; durata muncii (normă întreagă/o fracţiune de normă) ; concediul de odihnă; salariul (cel puţin la nivelul salariului minim brut pe ţară pentru 8h/zi).
 • Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă şi înmânarea unui exemplar pentru salariat îi revine angajatorului;
 • Tipuri de contracte individuale de muncă:- contract individual de muncă; contract cu clauză de telemuncă; contract de muncă temporară; contract individual de muncă la domiciliu; contract de ucenicie;
 • Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârsta de 15 ani, pot fi angajaţi în baza contractului individual de muncă, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, numai dacă munca prestată nu le pune în pericol sănătatea şi pregătirea profesională.
 • Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar sau în numerar. Plata în natură a unei părţi din salariu este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă. Pentru salariaţii cărora angajatorul le asigură hrană, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară.
 • Durata normală a timpului de muncă: norma întreagă – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) şi de 40 de ore pe săptămână; durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare; durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
 • Munca suplimentară: timp de muncă > 40 de ore/săptămână; munca suplimentară necesită acordul salariatului (cu excepţia cazului de forţă majoră); efectuarea muncii suplimentare peste durata maximă este interzisă (cu excepţia cazului de forţă majoră) ; munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia; imposibilitatea compensării prin ore libere plătite = spor la salariu ≥ 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.
 • Munca de noapte:- munca prestată între orele 22.00-6.00;
 • salariatul de noapte:- efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru;

-efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;

 • durata normală a timpului de lucru nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi (calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului săptămânal).
 • Sărbătorile legale-pentru zilele de sărbătoare legală în care nu se acordă zile libere, se va plăti un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
 • Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită ”la negru”, pe lângă salariul declarat şi fiscalizat.
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Magistraţii de la Tribunalul Teleorman au decis arestarea unui bărbat acuzat de trafic de minori, proxenetism şi violenţă

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată...

Articole similare