Ion Drăghici, candidatul pentru funcţia de primar al comunei Călmăţuiu din partea PNL, se diferenţiază net de ceilalţi competitori. Este raportat şi prins în realitate. Cunoaşte problemele oamenilor şi are soluţii demne de rezolvare. Alături dintotdeauna de semeni, sărind în ajutorul lor ori de câte ori au avut nevoie, la fel ca şi soţia sa, asistent şef la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, secţia „reanimare”, fostul poliţist e hotărât să se axeze, în principal, pe factorul social. Pentru că oamenii au nevoie de ajutor. Mai ales în Călmăţuiu, unde populaţia este îmbătrânită.
Ce l-a determinat pe Ion Drăghici să ia această hotărâre? Ne răspunde simplu: „Mama mea este singură. La fel ca mulţi oameni în vârstă. În patru ani de mandat, actualul primar, Niţu George Valentin, nu le-a văzut faţa. Pentru aceşti oameni m-am hotărât să candidez. Să le fiu un sprijin în permanenţă. Ce poate fi mai frumos decât să le aduci zâmbetul pe buze celor aflaţi în dificultate?”
Candidatul liberal a gândit fiecare pas care trebuie făcut. În primul rând, un centru de pâine. Oamenii, în majoritatea lor, au pământurile la asociaţie. O cantitate de grâu poate rămâne acolo iar fiecare cetăţean să beneficieze de pâine adusă acasă. E o formulă schimb la schimb, care i-ar scuti să scoată banuţii din buzunar. De asemenea, o înţelegere cu conducerea asociaţiei ca aceasta să plătească impozitul pentru suprafaţa unui hectar fiecărui arendaş.
Se impune urgent un depozit de lemne şi cărbuni. Astfel, tona de combustibil solid ar putea fi cumpărată la un preţ mult sub preţul la care este vândută de samsari pe uliţele satului. E un avantaj pentru cetăţenii trăitori din pensii mizerabile.
Vrem, nu vrem, la un moment dat viaţa se termină. Transportul la şi lucrările din cimitir trebuie suportate de primărie. E un gest de respect pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Ion Drăghici îşi doreşte ca împreună cu finul său, preotul Adrian Mihalache, şi cu ceilalţi preoţi să construiască în curtea unei biserici o cantină, unde să pregătească săptămânal o sută de porţii de mâncare pentru cei fără posibilităţi.
„Căminul cultural este renovat în urmă cu patru ani. În această perioadă s-au făcut două revelioane, cu bani, bineînţeles. Nunţi, botezuri, majorate, chefuri. Un lăcaş de cultură ar trebui să aibă şi alte destinaţii. Sunt sărbători, ca de exemplu 8 Martie, la care ar trebui să participe toată lumea. Şi implicarea elevilor în programe cultural-artistice, conştientizarea lor că hrănirea minţii cu cele spirtuale le dezvoltă pentru mai târziu personalitatea. Sunt copii care nu au vizitat Capitala, nu au văzut în viaţa lor cum arată o staţie de metrou sau un muzeu. E de datoria primăriei să organizeze excursii în acest sens. Sunt primării care îşi trimit gratuit premianţii în tabere, la munte sau la mare. De ce nu am face şi noi la fel?
Mi-ar plăcea să văd familii tinere ţinându-şi copiii de mână, împreună cu cei în vârstă păşind pragul bisericii pentru a asculta duminică de duminică slujba. Avem nevoie de protecţia lui Dumnezeu. Avem nevoie de binecuvântare şi fericire. În satul Caraveneţi biserica se află într-o stare jalnică, la fel şi cimitirele. Este o prioritate pentru mine renovarea acestora” ne-a declarat Drăghici.
Călmăţuiu se află la o distanţă aproximativ egală între Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele. Deşi pare incredibil, în localitate nu circulă niciun mijloc de transport. Oamenii sunt nevoiţi să străbată cale lungă pentru a se deplasa la oraş, mai ales că pe raza comunei nu există niciun punct farmaceutic. Aceste realităţi crunte trebuie rezolvate la modul urgent. Faptul că poştaşii au împământenit un obicei prost, ca pensionarii să-şi ridice pensiile la poarta casei acestora, trebuie desfiinţat. Poştaşul e plătit să meragă la domiciliul fiecăruia.
Ion Drăghici este indignat de modul cum acţionează echipa de consilieri ai actualului primar, care dezinformează cetăţenii. Ei îi mint cu neruşinare că, dacă au semnat pentru candidatura lui Niţu George Valentin, nu mai au voie şi pentru alt candidat că „fac puşcărie”! Legea nu prevede aşa ceva, fiecare cetăţean are voie să semneze pentru câţi candidaţi doreşte. S-a ajuns să se „colecţioneze” buletine şi cărţi de identitate pentru întocmirea listei pentru semnături! Cei care beneficiază de ajutor social sunt ameninţaţi că îşi vor pierde acest drept, în condiţiile în care „nu votează pe cine trebuie” şi că nu vor mai fi „serviţi” în viitor atunci când au o problemă de rezolvat la primărie.
Asfaltarea uliţelor este un proiect european demarat de fosta primăriţă, Elena Barbu, în nicun caz de actualul primar, cum se laudă şi-şi auce merite singur. Oricum, totul este făcut după ureche. Sunt străzi asfaltate pe jumătate.
Candidatul liberal are pe agenda de lucru şi atragerea de fonduri europene, în raport de nevoile şi specificul comunei. Se gândeşte serios la accesarea acestora, dar nu după ureche, ci să creeze cu adevărat locuri de muncă: „Nu-mi place să promit oamenilor verzi şi uscate. Sunt un tip pragmatic, serios, care îşi doreşte să realizeze ceva în beneficiul comunităţii. Totul trebuie făcut cu tact şi cu simţ de răspundere.”