10.6 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 16, 2021

În săptămâna „Școala altfel”, la Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Sus, o zi trăită frumos, într-o excursie şcolară

Articole noi

24 de localități, din Teleorman, în scenariul ROȘU. În 14 comune, rata de incidență este 0

Conform ultimelor date publicate astăzi de către Direcție de Sănătate Publică Teleorman, 24 de localități din județ sunt în...

Un bărbat din Conțești, prins în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

De la începutul anului, 1.540 de teleormăneni şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

În perioada ianuarie-martie 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Educaţi în spiritul dragostei faţă de natura înconjurătoare, atât de binefăcătoare patriei noastre, unică prin frumuseţea şi bogăţiile ei, în fiecare an, elevii Şcolii Gimnaziale Tătărăştii de Sus, indiferent de anotimp, se avântă cu multă râvnă pe cărările munţilor, străbat căile de apă curgătoare, parcurg drumurile submontane, câmpiile şi luncile încărcate de verdeaţă, cuprinşi de multă veselie în cunoscutele şi mult îndrăgitele excursii şcolare.

Întotdeauna, momentul anunţării organizării unei excursii declanşează o explozie de mare bucurie şi entuziasm din partea şcolarilor.

În acest context, de curând, în cadrul săptămânii, „Școala altfel”, ce face parte din programul naţional de activităţi educative extraşcolare, cei trei parteneri în educaţie (elevi, profesori şi părinţi), între alte obiective propuse, au ales şi o excursie cu durata de o zi, la munte.

Fireşte, un bun prilej de a învăţa geografie şi istorie, de a şti mai multe despre ceea ce înseamnă ţară şi a fi un bun patriot.

Pentru a atinge scopul ştiinţific şi cultural prevăzut şi-au ales un traseu mai puţin frecventat, încât să fie admirate locuri diverse şi peisaje inedite, ce nu au mai fost văzute.

Depăşind graniţele comunei natale, cei 100 de elevi, din ciclul primar şi gimnazial, s-au deplasat, de la şes la munte, traversând Carpaţii Meridionali, cu două autocare, aparţinând Firmei de transport S.C. Alpin Star SRL Piteşti – Argeş, pe traseul: Tătărăştii de Sus – Piteşti – Câmpulung Muscel – Rucăr – Bran – Râşnov – Poiana Braşov şi retur.

La ieşirea din Câmpulung Muscel, în drumul spre Braşov, potrivit planului excursiei, primul obiectiv turistic vizitat a fost Mănăstirea Nămăiești, din localitatea Valea Mare – Pravăţ, având ca întemeietor, potrivit tradiţiei, pe domnitorul Negru Vodă.

Situată la o altitudine de aproape 800m, într-un cadru absolut pitoresc, unde vieţuiesc peste 20 de călugăriţe, mănăstirea, atestată documentar din 1547, reprezintă o bijuterie sfinţită care luminează locul.

Copiii au fost încântaţi de bisericuţa săpată într-o stâncă în formă de peşteră, ornată cu o mulţime de icoane şi odoare bisericeşti, mai ales cu „Icoana Făcătoare de Minuni – Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe”, despre care se spune că este una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sf. Apostol şi Evanghelist Luca, ea fiind adusă aici chiar de Sf. Apostol Andrei, socotită cea mai veche din ţară şi din toată creştinătatea.

Peste drum de mănăstire a fost admirată, Casa Memorială, organizată din 1958, a marelui poet muscelean George Topârceanu, cel care şi-a petrecut o parte a vieţii pe aceste meleaguri.

Mergând mai departe, momente de atracţie şi curiozitate au creat şi vizitarea Cheilor şi Peşterii Dâmbovicioara, de-a lungul râului Dâmboviţa, localizate în comuna argeşeană Dâmbovicioara, situată la poalele Muntelui Pietricica, ce face parte din Masivul Piatra Craiului, ambele incluse în Rezervaţia Parcului Naţional Piatra Craiului.

Însoţiţi de un ghid, excursioniştii au reţinut că peştera este cunoscută dinainte de secolul al XVI-lea, fiind folosită de localnici pentru a se adăposti în timpul cotropirilor străine, iar cu timpul, după cum spun unele legende, peştera a servit drept loc de reculegere pentru un pustnic (Pavel), ascunzătoare a doi haiduci (Fulga şi Budac), dar şi sălaş pentru urşi.

Având un traseu de vizitare de aproape 300 m, prevăzut cu pasarele metalice şi surse de lumină, pe lângă stalactite şi stalagmite, vizitatorii au distins în interiorul peşterii forme asemănătoare cu cele ale unui elefant, aripile unui înger, un cap de şarpe şi rață, o labă de urs, un ţap, un brad şi o căpşună.

Continuând drumul, trecând prin localitatea Bran, nu poţi să nu opreşti să vizitezi vestita Cetate-Castel Bran, construcţie realizată de braşoveni în anul 1388, ridicată pe o stâncă abruptă, înaltă de 60 m, pe atunci, cu rol de vamă şi fortăreaţă la graniţa cu Transilvania.

Aici, s-a reţinut faptul că, în perioada 1395 -1427, cetatea a aparţinut lui Mircea cel Bătrân şi urmaşilor săi, după care, în 1920, castelul devine reşedinţa favorită a Reginei Maria a României şi a familiei regale, fiind lăsată moştenire apoi fiicei sale, Principesa Ileana.

Elevii au fost profund impresionaţi de bogăţia şi frumuseţea colecţiilor de obiecte de artă feudală şi piese din patrimoniul familiei regale, expuse în muzeu, ca şi de Muzeul Satului Brănean, din vecinătatea castelului.

Traseul parcurs pe culoarul Rucăr- Bran, unul din cele mai pitoreşti trasee turistice, punctele de atracţie au fost chiar priveliştile muntoase cu defilee şi serpentine spectaculoase, inclusiv casele şi sălaşele din vechile sate turistice de munte, unele situate la altitudini mari, înşirate sau risipite pe culmile şi văile din jur ale Munţilor Leaota şi Piatra Craiului.

Poposind la Râşnov, au vizitat Cetatea Ţărănească, construită în perioada 1211-1225, în scop de apărare, impozantă prin amplasament, pe o înaltă culme de la poalele Munţilor Bârsei.

Pentru a ajunge sus la porţile cetăţii medievale, copiii au făcut o plimbare pe jos de câteva minute, pe serpentinele şerpuind printr-o pădure din apropiere.

Din curtea exterioară, vegheată de turnul mare de lângă poarta cetăţii, turiştii au trăit adevărate clipe de extaz intrând în cetatea propriu-zisă, pe străduţe pietruite, printre bătrâne case ce adăposteau cândva locuinţe şi ateliere: Casa Fierarului, a Tâmplarului sau a Sticlarului, acum magazine de suveniruri.

Unii dintre elevi au tras cu arcul la ţintă, ori s-au duelat cu săbii uşoare, supravegheaţi îndeaproape de aşa-zişi „cavaleri”, prezenţi aici, meşteri în mânuirea armelor, îmbrăcaţi în straie ca pe vremuri.

Ajunşi în Poiana Braşov, renumită staţiune climaterică, de la poalele Masivului Postăvarul, micii turişti au admirat minunatele cabane turistice şi elegantele hoteluri, pârtiile de schi acum înverzite, pentru sportivi şi turişti, unde iarna se desfăşoară concursuri de schi interne şi internaţionale.

O surpriză plăcută le-a produs plimbarea, dus-întors, cu telecabina de la Poiană, sus pe culmile Postăvarului, pe o lungime de 2.150 m, admirând peisajul natural atrăgător, cu păduri dese şi stânci prăpăstioase.

La întoarcere, după un scurt popas, şi de altfel ultimul, făcut la Mausoleul Eroilor, de pe Dealul Mateiaș din apropierea oraşului Câmpulung Muscel, un monument ridicat între anii 1928 -1935, dedicat celor 2300 de militari români căzuţi în Războiul de Întregire Naţională din 1916 – 1918, copiii au ajuns acasă seara târziu, cu mulţumirea pe care le-a dat-o o zi trăită frumos.

Aşadar, excursia ne oferă un bun prilej de-a ne îmbogăţi cunoştinţele şi de a modela simţirea, fiindcă ea rămâne o vie lecţie de învăţătură, dar şi un veritabil mijloc de relaxare pentru elevi.

Pentru buna reuşită a acestei activităţi cultural- educative, ce a lăsat în sufletele copiilor impresii şi bucurii de neuitat, se cuvin cuvinte de laudă celor doi admirabili organizatori ai excursiei tematice,           prof. Aritina-Adriana Dumitrescu (director al unităţii şcolare) şi prof. Ana-Cristina Tudor, ca şi celorlalte cadre didactice însoţitoare: Viorica Sultan, Iulica Simionescu, Florinela Dumitru, Narcisa Grigore, Marius Petrache şi Virginia Dumitrescu, care pe toată durata excursiei au supravegheat cu mare grijă și răbdare elevii, dându-le explicaţiile cuvenite asupra semnificaţiei locurilor străbătute.

 

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

24 de localități, din Teleorman, în scenariul ROȘU. În 14 comune, rata de incidență este 0

Conform ultimelor date publicate astăzi de către Direcție de Sănătate Publică Teleorman, 24 de localități din județ sunt în...

Articole similare