35.8 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iulie 13, 2024

Gaze naturale, în Blejeşti şi Gratia. Cele două proiecte, neselectate iniţial pentru finanţare, vor fi preluate de MDLPA

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Veste bună pentru cetăţenii din Blejeşti şi Gratia. Câteva mii de case, din cele două localităţi, vor fi racordate la sistemul de gaze naturale. La începutul anului, Ministerul Investiţiilor, în urma evaluării, a decis că “Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale, în satele Blejeşti, Baciu şi Sericiu”, cu o valoare de peste 32 de milioane de lei, şi “Înfiinţare sistem distribuţie gaze naturale, în Comuna Gratia”, de aproximativ 36,5 milioane de lei” sunt proiecte “neselectate pentru finanţare”.Acum, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va prelua finanţarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. La nivel naţional, bugetul a fost suplimentat cu 5,5 miliarde de lei, şi va lansa, în martie, în cadrul apelului pentru investiţiile în reţeaua de gaze din Programul ”Anghel Saligny. MDLPA mai precizează că, în prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile în reţeaua de gaze, finanţat prin ”Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, a spus ministrul. Proiectele pentru care localităţile pot cere finanţare sunt cele referitoare la construcţia de noi reţele de distribuţie a gazelor naturale, precum şi extinderea şi modernizarea celor existente.

Ministrul Cseke Attila a subliniat că vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice efectuate şi au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziţie publică mult mai repede.

Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanţare, dar bugetul a permis doar finanţarea a 25 de proiecte. ”Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile şi nu au primit finanţare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Naţional de Investiţii <<Anghel Saligny>>, 5,5 miliarde de lei şi vom finanţa aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului <<Anghel Saligny>> va creşte la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Trofeul Electricianului: Anul acesta, Locul I a fost revendicat de un ucenic electrician din județul Teleorman

Tinerii din programul Ucenic Electrician, desfășurat de Distribuție Oltenia, confirmă că viitorul energiei este pe mâni bune. Pentru al...

Articole similare