2.2 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Femeile din Botoroaga vor beneficia de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin în urma unui protocol încheiat de Primărie

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Primăria comunei Botoroaga din judeţul Teleorman a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii De Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect în cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.
Testarea este parte a unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Acesta se desfăşoară în cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, în care sunt vizate peste 170.000 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia.

Suntem mereu deschişi către proiecte care contribuie la bunăstarea locuitorilor din comună. Ne-am alăturat cu atât mai mult acestui demers cu cât el vizează în principal femei provenind din grupuri vulnerabile, care au nevoie de sprijinul nostru şi ne propunem ca împreună cu partenerii noştri din proiect să oferim acest suport”, spune Mihail Cojocaru, Primăria Botoroaga.

Deşi prevenţia este esenţială în cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din România au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Rezultatul este o incidenţă foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE. Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, facem un pas important către informarea femeilor cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a cancerului.”, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Ca urmare a protocolului semnat între partenerii proiectului şi Primăria Botoroaga, femeile între 24 şi 64 de ani din comună, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Testarea poate fi realizată fie în centrele de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unităţile mobile, în cadrul unei caravane care va ajunge în localitate în perioada următoare.
Persoanele interesate să se înscrie în program pentru testare gratuită îl pot contacta pe coordonatorul judeţean al proiectului, Victor Dulgheru, la numărul de telefon 0726.344.038.
Detalii privind proiectul SCCUT pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

ITM Teleorman, acţiune de verificare privind utilizarea echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor in parchetele forestiere

Pe parcursul anului 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care...

Articole similare