După ce îi admiri picturile lui Emil Cojocaru, te convingi cu adevărat că „veșnicia s-a născut la sat”. Imaginile îți inoculează în suflet nostalgia după prispa casei bunicilor, cu vase cu flori pe verande, acea atmosferă patriarhală, unde timpul încremenește pe loc.
Pictează din anul 1990. Prima lucrare realizată este un peisaj cu un pescar, având o pălărie mare pe cap, într-o barcă. La ce lucrare ține cel mai mult? „La toate lucrările mele țin la fel de mult, cu greu mă despart de câte una dintre ele” ne mărturisește Emil. Tema preferată? „Imagini din satul românesc de odinioară, cu frumusețile și frământările lui îmi dau o stare de liniște interioară.”
Adevărul este că tablourile lui Emil Cojocaru te fascinează. Ai dori să deții o formulă magică, un hocus-pocus, să plesenești din degete și imaginile să devină realitate. Să-ți odihnești sufletul pe un pat cu saltea umplută cu fân uscat. Dimineața, când cade roua, să mergi desculț prin iarba din bătătură și să uiți de stresul de zi cu zi.
Cum e și normal, artistul are propria-i lume, în care creează și își trăiește emoțiile: „Când intru în atelier și pictez, mă rup de cotidian. Pânze, pensule, tuburi cu vopsea, mirosul de ulei de in… Acolo mă simt în lumea mea!”
Mesajul artei? „Puterea artistului de a transmite ceva, sub o altă formă decât comunul, o manifestare a spiritului celui care creează.”
Spirit organizatoric și pragmatic, Emil a reușit să înființeze o asociație care să-i reprezinte pe artiștii plastici alexăndreni: „În decembrie 2012, am fost împuternicit de catre dl. dr. Ioan Traian Mârza, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, să înființez sucursala Uniunii Artiștilor Plastici Alexandria și toate competenţele legate de strategia și dezvoltare a sucursalei, cât și reprezentarea Uniunii în relaţiile de parteneriat cu administraţia publică locala şi cu instituţiile statului.” O strategie admirabilă, care dă posibilitatea artiștilor să se manifeste într-un cadru organizat. Rezultatele nu au încetat să apară. Expoziții, reprezentații, concursuri. Pe data de 4 aprilie va avea loc premierea lucrărilor câștigătoare a concursului „Fantezii de primăvară”, eveniment care face parte din proiectul „Artă pentru toți -2016” și este finanțat de Primăria municipiului Alexandria și Consiliul Local. Tot în aceeași lună, o expoziție de artă plastică a membrilor UAP Alexandria.