8 C
Judeţul Teleorman
miercuri, aprilie 14, 2021

DSP Teleorman. Precizări privind apariţia virusului WEST-NILE în judeţ şi măsurile adoptate

Articole noi

OCPI Teleorman: Noi măsuri pentru accelerarea procesului de cadastrare gratuită a proprietăţilor imobiliare

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ia noi măsuri pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor...

Rata de incidenţă a infecţiilor COVID-19 la 1000 de locuitori în fiecare localitate din Teleorman

Rata incidenţei cumulată a cazurilor de COVID 19, pe ultimele 14 zile de la nivelul localităţilor din judeţul Teleorman...

Informare METEO. Precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece, până vineri dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis o INFORMARE de precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și vreme deosebit de...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Având în vedere confirmarea în ultima săptămână a unui număr de 7 noi cazuri de infecţie cu virusul WEST-NILE în judeţul Teleorman, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman transmite următoarele precizări. Este vorba de următorii  pacienţi:

 1. Pacient de sex masculin, în vârstă de 68 de ani, din localitatea GĂRĂGĂU – Vârtoape, pensionar, care a fost externat în data de 14 august 2018, cu stare generală ameliorata.
 2. Pacient de sex masculin, în vârstă de 79 de ani, din localitatea  ROŞIORII DE VEDE, pensionar, care a fost externat în data de 27 august 2018, cu stare generală ameliorata.
 3. Pacienta de sex feminin, în vârstă de 58 de ani, din localitatea  MERI-Vedea, fără ocupaţie, care a fost externata  în data de 24 august 2018, cu stare generală ameliorata.
 4. Pacient de sex masculin, în vârstă de 81 de ani, din localitatea DOBROTEŞTI, pensionar, care a fost externat în data de 24 august 2018, cu stare generală ameliorata.
 5. Pacient de sex masculin, în vârstă de 88 de ani, din localitatea BEUCA, pensionar, care a fost externat în data de 26 august 2018, cu stare generală ameliorata.
 6. Pacient de sex masculin, în vârstă de 85 de ani, din localitatea ŢIGĂNEŞTI, pensionar, care este încă internat la Spitalul Clinic Dr. V.Babeş – Bucureşti.
 7. Pacienta de sex feminin, în vârstă de 65 de ani, din localitatea  POROSCHIA, pensionara, care este încă internată la Spitalul Clinic Dr. V.Babeş – Bucureşti.

 

În timpul internării, la toţi pacienţii s-au recoltat probe de sânge şi LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul Naţional Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. În data de 27 august 2018 DSP Teleorman a primit buletinele de confirmare al diagnosticului de la Institutul Naţional Cantacuzino – pentru cei 7 pacienţi.

 Precizăm faptul că mai sunt suspecte 5 cazuri, la următorii pacienţi:

 1. Pacient de sex masculin, de 70 de ani, din localitatea VITĂNEŞTI,
 2. Pacient de sex masculin, de 68 de ani, din localitatea TRIVALE-MOSTENI – sat Bratasani,
 3. Pacienta de sex feminin, de 70 de ani, din localitatea ALEXANDRIA,
 4. Pacient de sex masculin, de 78 de ani, din localitatea  BALACI
 5. Pacient de sex masculin, de 82 de ani, din localitatea  ZÂMBREASCA.

În momentul primirii buletinelor de analiza, vom reveni cu o nouă informare.

 

MĂSURILE LUATE DE către DSP Teleorman

Vă aducem la cunoştinţă faptul că, aşa cum procedează în fiecare an, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariţia acestui caz, AAPL-primariile (toate) din judeţ de pericolul pe care îl reprezintă populaţiile de ţânţari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

 1. Prima adresă DSP TR. nr. 3196/2 mai 2018, a fost transmisă pentru informare/avertizare împreună cu recomandările de revizuire a PLANULUI anual de combatere a ţânţarilor şi de a efectua în mod practic acţiuni de DEZINSECŢIE împotriva vectorului-tantar care transmite boala West-Nile.
 2. A 2-a adresa DSP TR. nr. 5401/26 iulie 2018, a fost transmisă cu precizarea în mod explicit a contextului la nivel european şi naţional, din nou s-a recomandat revizuirea PLANULUI anual de combatere a ţânţarilor şi s-au detaliat inclusiv recomandări pentru populaţie.
 3. A 3-a adresă a fost trimisă cu nr. 5804/09 august 2018, atunci când s-a confirmat primul caz în judeţul Teleorman.

 

În conformitate cu:

 1. Ordinul M.S. nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018,
 2. Metodologia INSP Bucureşti privind SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL AL INFECŢIEI CU VIRUSUL WEST-NILE (VWN) PERIOADĂ MAI – OCTOMBRIE 2018,
 3. Ordinul S.  nr. 1483/2011 privind aprobarea Planului de acţiune pentru asigurarea securităţii transfuzionale faţă de riscul de transmitere posttransfuzionala a infecţiei cu virusul West Nile la om, cu modificările şi completările ulterioare, a fost informat  CENTRUL  DE TRANSFUZIE SANGUINĂ TELEORMAN, deoarece,

Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sângelui şi produselor din sânge donate, se impune restricţia de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecţie West Nile.

 

RECOMANDĂRI  PENTRU  POPULAŢIE  PRIVIND  AUTOPROTECŢIA

 1. să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
 2. să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor,
 3. să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre),
 4. să utilizeze substanţe insecticide în locuinţa/în jurul locuinţei,
 5. să asigure desecarea balţilor de apă din jurul gospodăriei,
 6. să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

OCPI Teleorman: Noi măsuri pentru accelerarea procesului de cadastrare gratuită a proprietăţilor imobiliare

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) ia noi măsuri pentru accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor...

Articole similare