16.4 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Deputat PNL Maria Stoian-Declaraţie politică: „A învins economia pandemia?”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Cu toţii am fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pandemia provocată de coronavirus. Au avut de suferit nu doar sistemele de sănătate, ci şi economiile, societăţile şi modul nostru de viaţă.
Economia zonei euro îşi revine după criza provocată de pandemia COVID. Ce s-a schimbat este faptul că serviciile, mai ales turismul, hotelurile şi restaurantele, paralizate la începutul pandemiei, tind să devină motorul principal de creştere.
Uniunea Europeană a început să ia măsuri imediat ce a izbucnit pandemia. Pachetul de redresare ajută statele membre şi cetăţenii europeni să iasă din criză mai puternici şi mai rezilienţi, îndreptându-se către un viitor mai ecologic, mai durabil, mai digital.
După cum arată un studiu recent, numărul întreprinderilor nou create în România a scăzut cu 18% în timpul pandemiei COVID-19, comparativ cu o medie de 6% la nivel global în ceea ce priveşte înfiinţarea de noi societăţi.
În egală măsură, şi alte câteva economii mai dezvoltate au înregistrat un declin similar.
Cu toate acestea, angajatorii au dat startul angajărilor -26% au în vedere să crească numărul de angajaţi, în perioada iulie-septembrie.
Datele vin în condiţiile în care mulţi consumatori se bucură de eliminarea restricţiilor legate de coronavirus, redeschiderea impulsionând redresarea economiilor.
Sporirea numărului de angajaţi reflectă eforturile firmelor de creştere a capacităţii operaţionale şi de acoperire a cererii, ceea ce ar trebui să contribuie la diminuarea presiunii inflaţioniste.
În timpul pandemiei COVID-19, Guvernul României a pus la dispoziţie o serie de măsuri pentru sprijinirea micilor întreprinderi. Acestea includ o schemă de 3,3 miliarde de euro pentru susţinerea IMM-urilor. Pandemia a avut asupra lor un impact negativ.
Există, de asemenea, o schemă de 500 de milioane de euro pentru a susţine companiile care operează în special în turism, serviciile de cazare, serviciile de alimentaţie publică şi în sectorul de călătorii, domenii care au fost grav afectate de pandemie.
O altă iniţiativă menită să încurajeze crearea de întreprinderi noi este Programul „Start-up Nation 2021”. Prin acest program angajatorii pot utiliza fonduri pentru a plăti chiria spaţiilor, salariile viitorilor angajaţi şi achiziţionarea de echipamente tehnologice, precum şi echipamente IT.
Previziunile economice făcute în vara anului 2021 arată că economia Uniunii Europene şi a zonei euro creşte cu 4,8% în acest an şi cu 4,5% în anul 2022. Este semnificativ mai mare în Uniunea Europeană -+ 0,6 puncte procentuale, iar în zona euro -+ 0,5 puncte procentuale, în timp ce pe parcursul anului 2022 creşterea se va accentua uşor în ambele domenii -+ 0,1 puncte procentuale. Se estimează că PIB-ul real va reveni la nivelul de dinainte de criză, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro. Pentru zona euro, acest lucru se va întâmpla cu un trimestru mai devreme decât se preconiza în primăvara anului curent.
Conform specialiştilor, economia zonei euro merge înainte cu toate motoarele pornite. Redeschiderea are efectul pozitiv aşteptat asupra creşterii, iar temerile privind impactul tulpinii delta şi penuriile de materii încă nu au afectat redresarea.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare