20 C
Judeţul Teleorman
duminică, octombrie 2, 2022

Declarație politică- Deputat PNL Maria Stoian: „Proiectul Poarta Globală”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Instituțiile europene au lansat mai multe inițiative, cea mai recentă dintre acestea, perspectiva strategică UE-China, adoptată în 2019, a marcat o modificare a relațiilor dintre UE și China, aceasta din urmă fiind considerată atât ca un partener, cât și ca un rival sistemic. Inițiativa Belt and Road a fost o piesă centrală a politicii externe chineze, care a constat în dezvoltarea legăturilor comerciale prin investirea banilor în noi drumuri, porturi, căi ferate și poduri. Strategia a avut succes în Asia, în regiunea Indo-Pacifică, în Africa și chiar în câteva țări din Balcanii de Vest, vecine cu UE. Comisia Europeană a prezentat la sfârșitul lunii noiembrie proiectul Poarta Globală – Global Gateway.

Proiectul care prevede investiţii în infrastructură şi în alte sectoare, în valoare de 300 miliarde de euro, se dorește a fi o alternativă la iniţiativa Chinei „O centură, un drum”. Inițiativa se va concentra pe infrastructura fizică, cum ar fi cablurile de fibră optică subacvatice, coridoarele de transport sustenabil, piața pentru hidrogenul regenerabil și liniile de energie curată, pentru a consolida rețelele digitale, de transport și de energie.

Modelul european constă în investiții durabile în domeniul digital, al climei și al energiei, al transporturilor, al sănătății, al educației și al cercetării, precum și într-un mediu propice care să garanteze condiții de concurență echitabile. Prin acest proiect se urmărește a fi sprijinite investițiile inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în conformitate cu valorile democratice ale Uniunii Europene și cu normele și standardele internaționale.

Fondurile ar urma să fie investite până în anul 2027. Resursele pentru proiect vor fi alocate din bugetul Uniunii Europene, de la statele membre, de la instituţiile financiare europene, de la bănci naţionale pentru dezvoltare şi de la companii, conform unui comunicat al Comisiei Europene. Strategia Global Gateway este un model pentru modul în care Europa poate construi conexiuni mai rezistente în întreaga lume”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisie Europene.

Inițiativa Bruxelles-ului se va baza și pe cooperarea cu sectorul privat. Uniunea Europeană își propune să investească în proiecte care pot fi realizate la standarde înalte, de bună guvernare și de transparență. Este necesar ca investiţiile în domeniul digital, în serviciile de sănătate, în acţiuni de protejare a climei, în sectoarele energiei şi transporturilor, precum şi în educaţie şi cercetare să reprezinte o prioritate pentru Uniunea Europeană.

Deputat PNL,

Maria Stoian

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Ziua de 1 octombrie, declarată Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este o ocazie deosebită pentru a adresa cele mai...

Articole similare