Vor mai trece mulţi ani până când toţi teleormănenii vor beneficia de apă curentă şi canalizare, condiţii minime de civilizaţie, după cum tărăgănează lucrările realizate de operatorul judeţean, Apa Serv. De fapt, proictele mult enunţate şi prea puţin realizate ale respectivei firme cuprind doar cele cinci oraşe şi doar câteva comune. Aşa se face că majoritatea teleormănenilor care trăiesc la sate, dar şi o parte importantă dintre cei care locuiesc la periferia oraşelor consumă apă din fântâni. Este adevărat că este mai cristalină şi mai plăcută la gust decât cea din reţele, dar nu se ştie cât de sigură mai este pentru sănătate, având în vedere faptul că nu se fac analize. Este recomandat ca fiecare gospodărie să facă anual astfel de teste. Dar cine îşi permite să dea peste 3 miloane de lei vechi, tariful pentru probele fiziologice şi microbiologice? Cheltuiala este pe buzunarul prppriu pentru că, de ani buni, statul român nu mai alocă fonduri în acest sens, folosindu-se mişeleşte de faptul că fântânile nu mai sunt prevăzute în normele europene. Drept urmare, în România s-a renunţat la analizele fizico-chimice şi biologice obligatorii. De ani de zile, toate guvernele care s-au perindat au acceptat tacit situaţia, iar Ministerul Sănătăţii tace.
Pe de altă parte, nici când este vorba de apa potabilă din reţelele publice lucrurile nu stau prea bine pentru că, autorităţile locale trebuie să achite tarifele pentru analize, astfel că primarii trebuie să prevadă aceste cheltuieli în buget. Este obligatoriu, dar câţi se conformează? Ori în cazul sistemelor publice analiza apei ar trebui efectuată zilnic. Iar în situaţia producerii unor inundaţii, primăriile trebuie să achiziţioneze şi substanţele necesare dezinfectării fântânilor, pe lângă plata analizelor.
Fântânile pot fi uşor poluate din cauza depozitării gunoiului de grajd în curţi, pe câmp sau pe marginea apelor, din cauza foselor septice, haznalelor sau a toaletelor din curte, dar şi ca urmare a folosirii excesive a pesticidelor şi îngraşămintelor chimice.
În Teleorman am fost binecuvântaţi cu sol şi cu apă bune, dar calitatea scade constant din cauza exceselor şi dezinteresului şi s-au semnalat deja situaţii de depăşire a nivelului maxim admis al concentraţiei de nitraţi şi nitriţi atât în apă cât şi în sol.