24.1 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 12, 2024

Candidaţii la Primăria Alexandria pot cheltui maxim 12.000 de euro. La comune, doar 1.180 de euro

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

S-a dus timpul campaniilor electorale cu pungi de bani, pui congelaţi, zahar sau făină! În urmă cu două luni, Executivul a stabilit ce sume pot cheltui persoanele ce îşi doresc să candideze la alegerilor locale din iunie. Plafonul maxim pe care un candidat îl poate cheltui în campanie se calculează în funcţie de salariul minim. De exemplu, pentru un candidat la Primăria Alexandria înseamnă 50 de salarii de bază minime brute pe ţară, aproximativ 12.000 de euro. Din această sumă se pot cheltui cel mult 40% pentru propagandă electorală la radio, la televiziune şi în presa scrisă-4.800 de euro, 30% către propagandă electorală online-3.600 de euro, 30% pentru cercetări sociologice-3.600 de euro, 20% pentru afişe electorale-2.400, 50% pentru broşuri, pliante şi alte materiale tipărite-6.000 sau 30% pentru închirieri de spaţii şi transport-3.600.

Pentru un candidat la funcţia de primar al municipiilor Roşiorii de Vede sau Turnu Măgurele, plafonul maxim de cheltuieli este de 2.360 de euro, iar pentru un candidat la primăria oraşelor Videle sau Zimnicea, suma maximă este de 1.650 de euro. Un candidat pentru primăriile de comune din Teleorman îşi poate face campanie electorală în condiţiile legii doar în limita a cinci salarii minime pe ţară, adică undeva la 1.180 de euro.

Pentru CJ Teleorman, partidele politice vor putea cheltui 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, aproximativ 24.000 de euro pentru fiecare listă de candidaţi. Singura condiţie, lista să fie completă, adică să fie formată din 45 de consilieri judeţeni.

Doar 30 de salarii de bază minime brute pe ţară, cam 7.000 de euro pot cheltui partidele şi alianţele politice pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ. Pentru consiliile locale de municipii-1.180 de euro, pentru consiliile locale de oraşe 710 euro, iar pentru consiliile locale ale comunelor-235 de euro.

Pentru prima dată în istoria campaniilor electorale din România, cheltuielile de campanie vor fi rambursate de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, cu două condiţii. Prima condiţie vizează faptul că partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi trebuie să obţină minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate. A doua condiţie este ca partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi să se încadreze în limitele de cheltuieli stabilite de lege.

C.R.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Accident pe raza localităţii Trivalea Moşteni. Un tânăr de 19 ani a decedat

Polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Videle au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și...

Articole similare