Restricţii fără precedent impuse de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, după ce 94 de animale, de la Ferma de porci din Salcia, au murit în decurs de numai două ore. Până la stabilirea cu exactitate a cauzei ce a dus la moartea porcilor, niciun animal nu intră şi nici nu iese din unitatea respectivă iar în incinta complexului accesul este permis doar angajaţilor. Autorităţile sanitar veterinare din judeţ spun că nu este vorba despre Pesta Porcină Africană. Sâmbătă dimineaţă au fost prelevate probe de la cadravre şi trimise la Laboratorul din Giurgiu. Rezultatul a fost negativ. O altă variantă luată în calcul este că animalele au murit din cauza unei intoxicatii.
Potrivit declaraţiei medicului veterinar Florea Rădoi, director DSVSA Teleorman, s-a dispus prelevarea altor probe, de data aceasta din furaje şi creier, care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.
“Sâmbătă, la ora 7.00, echipe din cadrul DSVSA Teleorman, echipate cu tehnica necesară, s-au deplasat la ferma din comuna Salcia, de unde au fost luate probe şi s-a efectuat un examen clinic. Laboratorul din Giurgiu a infirmat prezenţa virusului PPA. Până la stabilirea cauzei ce a dus la moartea animalelor, zona este monitorizată în permanenţă şi s-au impus unele măsuri de siguranţă. Probabil, la începutul săptămânii, vor primi buletinul de analiză de la IDSA şi, în funcţie de rezultat, vom decide ceea ce trebuie făcut în continuare. În hala în care au murit cele 94 de animale, erau aproximativ 4.000 de purcei, cu greutate de 30-35 de kilograme”, a precizat directorul Rădoi.
Şeful DSVSA Teleorman a mai afirmat că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Directiei Sanitar Veterinare sau autorităților locale.