27 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 25, 2022

AJOFM Teleorman: Perioada acordării indemnizației de șomaj se prelungește cu trei luni

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Într-un comunicat de presă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman precizează că pentru perioada instituirii stării de alerta, declarată prin HG 24/2020, au fost aduse mai multe modificări legislative după cum urmează:

  • TRANSMITEREA DOCUMENTELOR PRIN MIJLOACE ONLINE

Prin OUG 70/2020 din 14 mai 2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, s-a prevazut,  conform art. 1, alin. 3, ca primirea documentelor pentru stabilirea si plata, in conditiile legii, a drepturilor banesti ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, sa se faca tot prin posta electronica, ca mijloc de comunicare pentru solicitarea şi acordarea drepturilor de asistenţă socială, de asigurări sociale de stat şi de şomaj, se utilizeaza în continuare şi după încetarea stării de urgenţă, pentru o perioadă de 30 de zile.

  • PRELUNGIREA PERIOADEI DE DECONTARE A SOMAJULUI TEHNIC

Conform prevederilor art. 1 alin. 1 din OUG 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, acordarea indemnizaţiilor prevăzute de art. XI şi art. XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 ( somajul tehnic ), se prelungeşte şi pentru perioada cuprinsă între încetarea stării de urgenţă şi 31 mai 2020, cu posibilitatea continuării după aceasta dată doar în domeniile în care se vor menţine restricţiile.

  • SUSPENDAREA OBLIGATIVITATII PREZENTARII LA VIZA A SOMERILOR INDEMNIZATI

Conform art. 6 alin. (1) din OUG 70/2020, obligaţia prezentarii la viza, prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, rămane suspendată și în perioada cuprinsă între încetarea stării de urgenţă şi 31 mai 2020.

  • PRELUNGIREA PERIOADEI DE ACORDARE A INDEMNIZATIEI DE SOMAJ

Legea 59/2020 privind aprobarea OUG 30/2020 prevede prelungirea  perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj cu 3 luni de zile, incepand cu 22 mai 2020, data intrarii in vigoare a legii, pentru urmatoarele categorii de persoane:

  • şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj la data intrării în vigoare a legii;
  • persoanele care pana la data de 31 decembrie 2020 se vor incadra in una din situatiile de acordare a indemnizatiei de somaj;
  • şomerii pentru care, la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, plata indemnizaţiei de şomaj este suspendată în condiţiile legii.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare