21.4 C
Judeţul Teleorman
duminică, iulie 3, 2022

Ziua Europei sărbătorită de ambasadorii juniori din Colegiul Naţional Pedagogic ,,Mircea Scarlat”, Alexandria

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Duminică, 9 mai, s-a marcat, ca în fiecare an, începând cu anul 1951, Ziua Europei. Cândva fastuoasele parade organizate cu această ocazie în judeţul nostru, cu participarea tuturor liceelor care aveau rolul de a reprezenta ţările din Europa prin evidenţierea reperelor culturale esenţiale, reprezentau un moment de reală emoţie şi autentică explozie de culoare, energie şi creativitate. Anul acesta, locul acestora a fost luat de activităţile online dedicate acestei zile(acesteia), care s-au desfăşurat şi în Colegiul Naţional Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria.
În cadrul Colegiului National Pedagogic „Mircea Scarlat” sunt implementate numeroase proiecte,  precum Programul educativ Şcoli ambasador ale Parlamentului European, coordonat de prof. Peşu Violeta şi prof. Mitran Elena. Acesta a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017 şi urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor despre Europa şi democraţia paramentar europeană în rândul tinerilor. Colegiul poartă numele de Şcoală Ambasador a Parlamentului European de pe 29 mai 2019. Ambasadorii juniori şi seniori au marcat într-un stil/ mod original, creativ şi de impact Ziua Europei, iar în calitate de promotori de valori ale Uniunii Europene şi-au îndeplinit misiunea de a-şi face vocea auzită şi au informat comunitatea cu privire la proiectele actuale şi cele de viitor pe care UE îşi propune să le implementeze, dar în mod special, despre ziua sărbătorită la nivel mondial, Ziua Europei. Pentru ei, ziua de 9 mai înseamnă pacea şi unitatea dintre semeni, la nivel European.
Au debutat cu un webinar online „The Future of Europe”, realizat în parteneriat cu alte două şcoli EPAS din ţară, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Gorj şi Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, trasnmisie live, unde au dezbătut teme precum schimbările climatice, libertatea de circulaţie în spaţiul Uniunii Europene şi dimensiunea socială a Europei, şomajul generat de pandemie. În cadrul conferinţei, aceştia au răspuns curiozităţilor colegilor lor, ambasadori juniori şi au propus, de asemenea, câte o prioritate care se poate regăsi pe agenda  Uniunii Europene şi trei propuneri pe care eurodeputaţii români ai Parlamentului European să le dezbată în comisii.
Şi, pentru că a fost o zi cu o însemnătate atât de mare, activităţile nu s-au oprit aici. Printre scopurile ambasadorilor juniori se regăseşte şi ieşirea în comunitate pentru informarea cetăţenilor, precum şi colaborarea cu instituţii locale, licee din judeţ şi, de ce nu, pentru că tot vorbim de unitate şi cooperare, şcoli din Europa care deţin titlul de şcoală ambasador. Şi-au unit forţele, imaginaţia, creativitatea, cunoştinţele şi au realizat un film de prezentare a uneia dintre cele mai mari şi mai puternici familii, Uniunea Europeană şi au fost încântaţi că licee atât din ţară, cât şi din Europa, Vilnius, Lituania,precum şi colegii lor, clasele IX-XII ale Colegiului Naţional Pedagogic „Mircea Scarlat” au acceptat invitaţia de a contribui la prezentarea statelor membre ale Uniunii Europene.
În Parcul Pădurea Vedea Alexandria, respectând regulile actuale impuse în contextul pandemiei, patru ambasadori juniori au ieşit în comunitate cu scopul diseminării de informaţii despre însemnătatea zilei de 9 mai, prin realizarea unui punct de informare, unde au răspuns întrebărilor membrilor comunităţii din Municipiul Alexandria.

Eleva Soare Mihaela, cls a XI-a A: “datorită acestui proiect şi ambasadorilor seniori coordonatori, am învăţat să mă autodepăşesc, să- mi testez limitele , să-mi dezvolt şi formez abilitaţi şi deprinderi. Proiectul mi-a oferit şansa să stau de vorba cu eurodeputaţi români pe diferite teme ale Uniunii Europene, să cunosc culturi diferite, istoria Uniunii Europene şi multe lucruri interesante despre călătoria prin Europa”

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, europeni!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

O tânără de 22 de ani, din municipiul Alexandria, prinsă drogată la volan. Şoferiţa consumase cannabis

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alexandria au depistat o tânără în vârstă de 22 de ani, din municipiul Alexandria,...

Articole similare