În fiecare an, la 26 septembrie, începând cu 2001, este celebrată Ziua Europeană a Limbilor, la iniţiativa Consiliului Europei.
În şcolile alexăndrene, de asemenea, a devenit o tradiţie, zi celebrată de elevi împreună cu dascălii lor, prin toate metodele la îndemână, ariile curriculare dându-şi mâna şi, ca-ntr-o horă, pornind un dans al bucuriei şi al fericirii exprimate sugestiv, în toate înţelesurile date pornind de la obiceiurile şi tradiţiile fiecărui popor în parte. Diferenţa, faţă de alţi ani, este dată de suflul nou al fiecărei generaţii, dar şi de contextul socio-cultural specific fiecărui an. În aceşti doi ani ai pandemiei generate de Covid-19, elevii au fost şi mai implicaţi, şi mai exuberanţi în a-şi manifesta bucuria în realizarea frumoaselor activităţi propuse, cu atât mai mult cu cât activităţile fizice din timpul anului şcolar au fost înlocuite de activităţile online, ceea ce diminuează din căldura şi energia transmisă.
Şcolile Gimnaziale ,,Ştefan cel Mare” şi ,,Mihai Viteazul” au transmis mesaje încurajatoare pentru toţi oamenii, în toate limbile europene, au realizat desene folosind simboluri care au potenţat mesajele exprimate prin viu grai. Nu au lipsit cântul şi dansul, jocurile sportive.
Cei peste 800 milioane de locuitori din cele 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe la orice vârstă, cât mai multe limbi străine, nu doar la şcoală, ci şi în afara ei.
Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale. Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa. Diversitatea lingvistică este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, ajunsă în acest an la frumoasa vârstă de 20 de ani.
Creativitatea dascălilor şi a elevilor noştri au dus la rang de artă educaţia în şcolile noastre. O şcoală bună înalţă un neam!
PROFESOR DE EDUCAŢIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA