36.6 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iulie 31, 2021

“ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE MARIN PREDA” – EDIŢIA A XIX-A

Articole noi

Percheziţii în Teleorman. 4 mandate de aducere au fost puse în aplicare

Miercuri, 28 iulie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Teleorman au organizat și executat o...

Programul filmelor la Happy Cinema Alexandria, perioada 30 iulie-5 august

Vineri,30 Iulie 12:30 The Croods: A New Age - Animaţie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic, Normal, AG 12:50 Space Jam: A New...

DSP Teleorman: Recomandări pentru zilele caniculare

Având în vedere temperaturile crescute din aceste zile, Direcţia de Sănătate Publica Teleorman recomandă populației să asculte sfatul medicilor...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

“ZILELE BIBLIOTECII JUDEŢENE MARIN PREDA” – EDIŢIA A XIX-A

 

Cu siguranţă, cine afirmă că în Teleorman manifestările culturale sunt puţine şi nu beneficiază de susţinere din partea autorităţilor locale este răuvoitor. Aceasta ar fi o concluzie personală, după ce timp de două zile am parcurs o agendă bogată a “Zilelor Bibliotecii Judeţene Marin Preda”, iniţiativă culturală complexă promovată în urmă cu 19 ani. La „casa cărţilor”, acolo unde frecvent au loc diverse acţiuni educative, s-au aflat timp de două zile (15-16 noiembrie) creatori literari, editori, bibliotecari, artişti, ziarişti şi utilizatori ai serviciilor oferite de cea mai importantă instituţie teleormăneană de acest fel. Prezentări şi lansări de cărţi, expoziţii, dezbateri, ateliere profesionale ale bibliotecarilor, momente artistice ş.a. s-au numărat între atracţiile  programate de organizatori.

Deschiderea manifestărilor s-a făcut în prezenţa unor reprezentanţi ai bibliotecilor din Tg.Jiu, Piteşti, Slatina, Caracal, Roşiori de Vede, Alexandria, dar şi ai autorităţilor, între care preşedintele Consiliului Judeţean – Dănuţ Ionel Cristescu şi viceprimarul municipiului Alexandria – Ioan Augustin, aceştia din urmă promiţând în acest cadru susţinerea în continuare a demersurilor din domeniul cultural local. Nu au lipsit şefii unor instituţii culturale, cum ar fi Ştefan Nedelcuţă-Apope de la Direcţia Culturală Teleorman şi Pavel Mirea – managerul Muzeului Judeţean din Alexandria.

 

“Marin Preda. Repere biobibibliografice”

 

Rigurosul istoric literar Stan V.Cristea  a lansat aici ultima sa lucrare, “Marin Preda. Repere biobibliografice”, cu dimensiuni impresionante: 790 de pagini şi 11.255 de repere biobibliografice. Este de fapt o a doua ediţie, în care sunt adăugate noi informaţii privind tot ceea ce s-a scris cu şi despre Marin Preda: dezbateri, interviuri, corespondenţă, istorie literară, antologii, traduceri. Despre volumul ce a necesitat o documentare laborioasă au vorbit directorul Centrului Cultural Teleorman, Elena Popa, criticii literari Ana Dobre şi Iulian Chivu, poeta Nicoleta Milea şi prozatorul Ştefan Mitroi, care au remarcat importanţa unei astfel de lucrări cu caracter ştiinţific pentru cei interesaţi de istoria literară. Iar Stan V.Cristea a evidenţiat că dincolo de utilitatea sa, volumul reprezintă şi un omagiu adus lui Marin Preda, “cu siguranţă cel mai mare scriitor ivit în câmpia însorită şi eternă a Teleormanului, dar şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români din perioada postbelică, în acest an când s-au împlinit 95 de ani de la naşterea sa şi 75 de ani de la debutul literar…“

 

Decernarea premiilor revistei “Caligraf”

 

În continuare, revista “Caligraf” a decernat premiile sale pe anul 2017, ceremonia fiind precedată de o alocuţiune a redactorului şef, scriitorul Florea Burtan, “vinovat” în cea mai mare parte de faptul că un proiect serios, născut în urmă cu 17 ani ca supliment al cotidianului “Teleormanul”, este ţinut în viaţă în condiţiile în care cultura şi societatea românească în ansamblu parcurg o perioadă dificilă. Preşedintele juriului, cunoscutul scriitor Ştefan Mitroi, a înmânat premiile unor creatori de valoare: poezie – Ada Carol, critică literară – Oana Soare, proză – Iulian Chivu şi eseistică – Ştefan Vida Marinescu.

Şi pentru că am amintit de premii, să consemnăm faptul că, de asemenea, Biblioteca Judeţeană Teleorman şi-a recompensat cei mai activi colaboratori din anul 2017. Managerul instituţiei, Viorel Fota, a acordat diplome unor jurnalişti, Dana Onel, Ştefan Stan, Valentin Stângă şi Cristian Ştefan, dar şi altor parteneri, cum sunt Florian Cârstea (managerul Bibliotecii Judeţene Olt), Aurelia Bărbuţ (director la Primăria Roşiorii de Vede) şi Anca Vasile (director adjunct la Şcoala “Ştefan cel Mare” din Alexandria).

 

Lansări de carte

 

Multe au fost lansările de carte, majoritatea moderatorilor dovedind că pot preveni plictiseala publicului prin concizie şi sinceritate. Victor Osăceanu a adus noul volum din colecţia „Drum” Roşiorii de Vede, „Feţele lui Ceauşescu”, bogăţia informaţiilor acoperite de sursele istorice conturând portretul liderului comunist. Cărţile „Psalmi creativişti” de Cristian Gabriel Moraru şi „Pace vouă” de Ion Duduveica, cuprind versuri, ca şi „Pactul însângerat înlănţuit în infern” de Mihail Ioanin. Tot prin poezie, Virginia Vini Popescu îndeamnă cu farmec copii să descopere lumea înconjurătoare, chiar de la primii ani de viaţă, volumul său având titlul “Clonarea lui Jerry”. O carte cu proze, “Tovarăşa Singurelu”, poartă semnătura Dorin Radu. O fostă jurnalistă, Maria Timuc, a adus de la Bucureşti două volume interesante pe care le-a scris: “Călători prin rânduiala divină” şi “Ovidiu Bojor – omul care a cucerit vârfurile”.

Scriitorul Ioan Romeo Roşiianu, care a debutat cu poezii în anul 1983 în “Teleormanul literar şi artistic”, a venit de la Baia Mare pentru a-şi prezenta proiectul său “eCreator”, soldat deja cu mai multe cărţi tipărite.

Despre cărţi a vorbit şi Stan V.Cristea cu prilejul împlinirii a două decenii de existenţă a Casei editoriale Euro Vida-M, condusă de neobositul critic, poet, prozator şi eseist Ştefan Vida Marinescu. Personalitatea polivalentă a acestuia a fost evidenţiată şi de jurnalistul Ştefan Stan, care a făcut aprecieri pertinente asupra revistelor şi altor publicaţii promovate din zona Videle.

Rămânând în context, să amintim şi de finala judeţeană a concursului judeţean de lectură “Bătălia cărţilor”.

 

Ateliere profesionale

 

Atelierele profesionale derulate pe parcursul celor două zile au prilejuit dezbateri şi schimburi de idei legate de perfecţionarea activităţii din bibliotecile publice. Dintre temele abordate, am reţinut “Adolescenţii şi biblioteca”, “Stil şi etichetă business”, “Animaţia culturală în biblioteca publică”, “Influenţa culturii organizaţionale asupra dezvoltării bibliotecilor publice” sau “Atelier digital pentru părinţi”, susţinute de bibliotecari din Alexandria, Roşiorii de Vede, Caracal, Botoroaga, Peretu.

La împlinirea unui an de la lansarea catalogului online la Biblioteca Judeţeană Teleorman, directorul IME România şi vicepreşedintele ANBPR – Liviu Iulian Dediu şi Nicoleta Alexe, din partea gazdelor, s-au referit la avantajele aduse utilizatorilor serviciilor de profil de acest instrument modern a cărui promovare va continua.

 

Expoziţii diverse şi momente artistice

 

Expoziţia “Mozaic foto-documentar literar”, cu numeroase piese din colecţia jurnalistului Ştefan Stan, face cunoscuţi mai mulţi scriitori într-un mod diferit faţă de opera lor. “Toamnă violetă” reuneşte tablouri ale artistului plastic Eugenia Dumitriu, născută la Roşiorii de Vede, o surpriză plăcută constituind lucrările semnate Maria Ionescu din Alexandria. Profesoara Cristina Purcărea a cuprins în “Cartea toamnei” bogăţia de talente ale unor copii ce şi-au exteriorizat prin pictură sentimente stârnite de lectură. O altă expoziţie a avut ca generic “Dumbrava minunată”, restauratorul Simona Tironeac de la Muzeul Judeţean contribuind, de asemenea, cu “Semnul de carte” şi “Cartea în miniatură”, cu piese mai cunoscute şi unele chiar rare.  Şi pentru că am amintit de muzeu, este de remarcat faptul că aici,  la bibliotecă, s-a făcut şi un bilanţ al proiectului educativ “Exponatul lunii”, ajuns la numărul 100 de la lansarea lui.

Între manifestări s-au numărat şi momentele artistice. Trupa de folk Arhaic, care a împlinit recent şase ani de la înfiinţare, a încântat cu sensibilitatea specifică audienţa. Nicolae Doboş, cel care a pus bazele trupei în anul 2011, a venit alături de Alex Antonescu (percuţie) şi Nicuşor Lină (chitară). De asemenea, Noelia Cherpec , Eduard Chircu, Octavian Broşteanu şi Mircea Domnaru, dar şi trupa de teatru de la Liceul Constantin Noica din Alexandria au susţinut partea artistică a „Zilelor…”

Cu speranţa că nu am uitat nimic din ceea ce s-a întâmplat la Biblioteca Judeţeană Marin Preda, în semn de respect voi menţiona că de multă vreme nu am văzut atâţia slujbaşi ai condeiului din Teleorman strânşi la un loc, în afara celor prezentaţi pe parcurs adăugând nume ca Nicolae Dina, Stelian Ceampuru, Gheorghe Olteanu, Dan Botez, Florina Isache, Eugen Vlad, Corina Iordan sau Viorel Ciobanu.

ŞTEFAN STAN

 

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Percheziţii în Teleorman. 4 mandate de aducere au fost puse în aplicare

Miercuri, 28 iulie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Teleorman au organizat și executat o...

Articole similare