-1.5 C
Judeţul Teleorman
miercuri, februarie 8, 2023

VINEREA VERDE

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De curând, Agenţia Naţională a Mediului din Teleorman, prin Inspectoratul Şcolar Teleorman, ne-a lansat o provocare ,,Vinerea Verde”, o campanie naţională lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, din 12 martie 2021. Această campanie a pornit de la o realitate care a schimbat viaţa Planetei, amprenta de carbon din traficul rutier.
În şcolile noastre gimnaziale, ,,Ştefan cel Mare”, ,,Mihai Viteazul” şi la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Mircea Scarlat” am implementat această campanie, cu succes în rândul celor mici, dar şi celor mari, cu amuzament, dar şi seriozitate. Amuzamentul a venit de-acolo de unde imaginaţia copiilor a fost ,,de poveste”, fiecare imaginându-şi o modalitate de a ne deplasa realist, dar şi suprarealist. Seriozitatea a primat, conştienţi de faptul că de noi depinde schimbarea în bine a unor realităţi legate de mediu, de Pământul nostru drag.
Le-am explicat conceptul acestei campanii, dar şi faptul că trebuie trecut de la stadiul de informare, la unul de aplicare, în timp să devină un mod de viaţă. Deplasarea acasă, la birou sau în vacanţă face parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândeşte la o mobilizare ,,în viteză, ,,cu un confort sporit, fără să ia în calcul consecinţele amprentei de carbon pe care o lasă planetei peste 70% din emisiile de dioxid ce carbon din transporturi provin din traficul rutier. Fiecare dintre noi amprentăm Planeta anual cu peste 7000 de kg de dioxid de carbon, pe cele mai multe dintre ele le producem doar apăsând acceleraţia maşinii personale.
,,Vinerea verde” va fi ziua în care, în fiecare săptămână de-acum înainte, vom impulsiona mobilizarea verde, campania se va repeta în fiecare zi de vineri a săptămânii, urmând ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să promoveze câte un set de măsuri pentru a genera o mobilizare verde de masă în fiecare Vinere Verde.

Să instaurăm în România Vinerea Verde! Stop! Azi maşina stă pe loc!

Lansarea campaniei a avut loc la 12 Martie, 2021. Aceasta este o acţiune simbolică prin care Vinerea Verde va fi instaurată în România, şi va continua până ce populaţia se va familiariza cu acest concept. Chiar conducerile instituţiilor vor oferi un exemplu, deplasându-se în aceeaşi manieră verde. Minimum unu din patru angajaţi ai fiecăror instituţii publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal. Deplasarea verde a angajaţilor din instituţiile publice va fi completată şi de o campanie online, prin care oricine poate adera la Vinerea Verde personalizându-şi poza de profil cu mesajul de campanie. Programul va fi etapizat, pentru a adera cât mai mulţi români.
Printr-un apel ,,call to action” vor fi anunţate toate instituţiile din România care, la rândul lor, vor face apel către angajaţii din instituţiile locale pe care le au în subordine sau coordonare.

Ca măsuri, autorităţile propun:

  1. Impulsionarea mobilităţii alternative a angajaţilor din instituţiile publice, ca măsură obligatorie;
  2. Parcări pentru biciclete şi infrastructură de alimentare a maşinilor electrice pentru instituţiile publice, tot o măsură obligatorie. Infrastructura verde va fi susţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor printr-un program dedicat, din 2021, până în 2023;
  3. Maşini electrice în parcuri auto;
  4. Transport public gratuit în Vinerea Verde, peste tot în ţară;
  5. Achiziţionarea de autobuze electrice pentru toate oraşele României şi dotarea cu parcuri electrice;
  6. Aderarea companiilor şicorporaşiilor din România.

Copiii au fost încântaţi de o asemenea iniţiativă, cu atât mai mult cu cât în şcoli dezbatem mai multe probleme legate de ecologia mediului şi suntem implicaţi civic drept ,,Micii ecologişti”, cu iniţiative proprii, conştiente şi cu aplicabilitate imediată. De asemenea, creativitatea în realizarea de afişe care să atragă atenţia populaţiei şi să informeze prin calitatea imaginilor, simbolurilor şi textelor potrivite fiecărei acţiuni.
Viitorul României este al lor, al tinerilor, ale celor mai verzi vlăstare, hrănite azi în cultul acţiunilor ecologice.

PROFESOR EDUCAŢIE VIZUAL-PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Comuna Măldăeni a primit o nouă tranşă pentru decontarea unor lucrări finanţate prin programul ”Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 4.425.038,88 de lei, în vederea decontării facturilor pentru...

Articole similare