La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.
”Prin această măsură, asigurăm continuarea investiţiilor publice, astfel încât să nu fie irosiţi banii publici pe investiţii începute şi care, altfel, ar putea rămâne neterminate. De asemenea, evităm creşterea ratei şomajului şi o lipsă de constructori prin măsura care asigură că firmele de construcţii nu vor intra în insolvenţă”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Actul normativ era necesar în contextul în care se înregistrează creşteri globale de preţuri la materialele de construcţii, manoperă, transport, utilaje şi la cele din domeniul energetic.
”Decizia face parte din pachetul de măsuri economice şi sociale propus de coaliţia de guvernare, iar suma totală necesară pentru suplimentare din bugetul de stat, până la sfârşitul anului 2022, este de aproximativ 1,77 miliarde de lei pentru acoperirea ajustărilor contractelor de investiţii finanţate din fonduri publice naţionale”, a mai spus ministrul dezvoltării.
1.675 de investiţii finanţate de MDLPA, inclusiv spitale, şcoli şi drumuri, au fost salvate deja de la sistarea lucrărilor în urma unei măsuri propuse anul trecut de Ministerul Dezvoltării pentru a contracara creşterea, la nivel mondial, a preţurilor materialelor de construcţii. Măsura avea în vedere lucrările aflate în execuţie, iar actul normativ aprobat astăzi prevede soluţii şi pentru contractele aflate în procedură de achiziţie şi cele aflate în derulare, finanţate din fonduri guvernamentale.
Profitul firmelor de construcţii nu va fi suplimentat, vor fi acoperite doar costurile crescute, iar soluţia rămâne valabilă şi pe viitor, când, în urma unor eventuale scăderi de preţuri, se vor putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor. Contractanţii pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a acestei Ordonanţe de Urgenţă, solicitări către autorităţile contractante pentru ajustarea valorii contractelor de investiţii publice. Conform actului normativ, ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adiţional la contract şi se va face la fiecare situaţie de plată. Formula de ajustare foloseşte indicele global în construcţii ICC, diseminat de către Institutul Naţional de Statistică, iar data de referinţă va fi luna anterioară datei limită de depunere a ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanţare, dar nu înainte de 1 ianuarie 2019, astfel încât creşterea diferitelor componente din contractele de lucrări publice să fie acoperit financiar.