29.7 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, septembrie 7, 2024

Un weekend incendiar-35 de incendii, 6 accidente şi 71 de cazuri SMURD

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 118 evenimente, după cum urmează:

71 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor şi transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– 6 accidente rutiere, dintre care:-trei în data de 19 iulie, pe DJ 612A, între localităţile Roşiorii de Vede şi Drăgăneşti de Vede, unul pe DN 54, în apropierea localităţii Islaz şi unul pe strada Bucureşti, din municipiul Alexandria;-un accident în ziua de 18 iulie, în localitatea Poroschia, cu un autoturism răsturnat;-un eveniment rutier produs între un autoturism şi un atelaj hipo, în data de 17 iulie, pe raza localităţii Merenii de Sus; un tractor răsturnat, pe raza localităţii Moşteni, în ziua de vineri, 16 iulie.

La toate aceste evenimente, pompierii au intervenit atât cu echipajele SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat victimelor şi transportarea lor la spital, cât şi cu autospecialele de lucru cu apă şi spumă pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenţia autorităţilor competente pentru cercetări.

– 35 de incendii, dintre care unul a izbucnit la o locuinţă din satul Vatra, comuna Troianul, unul la un transformator electric din Orbeasca de Sus, un incendiu la un cuib de barză de pe un stâlp de electricitate din comuna Mavrodin, un incendiu la un depozit de furaje dintr-o gospodărie din localitatea Segarcea Deal şi 31 de incendii de vegetaţie uscată şi mirişti, izbucnite pe raza localităţilor Piatra, Ştorobăneasa, Suhaia, Plosca, Traian, Olteanca, Vatra, Prundu, Lăceni, Balaci, Slăveşti, Baciu, Văcăreşti, Alexandria, Nanov, Albeşti, Ţigăneşti, Rădoieşti şi Smârdioasa, cu pericol de propagare la gospodăriile cetăţeneşti şi culturile agricole din imediata apropiere, precum şi de producere a unor accidente rutiere pe drumurile naţionale şi judeţene din cauza fumului dens ce a redus semnificativ vizibilitatea.

Din fericire, toate aceste incendii au fost stinse de pompierii militari teleormăneni, cu autospecialele de lucru cu apă şi spumă din dotarea subunităţilor, înainte de a fi produse pagube materiale importante ori victime omeneşti.

Atragem atenţia cetăţenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, reamintim faptul că locaţiile suprafeţelor agricole afectate de incendii au fost înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu-Comisariatul Judeţean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”;

De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”;

Rugăm cetăţenii care deţin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuinţele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman solicită cetăţenilor anunţarea tuturor situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

– 6 activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la interzicerea arderii vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole/pajiştile permanente.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Preotul Nicu Chiriţă, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia este definitivă

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis contestaţia declarată de inculpatul Chiriţă Nicu împotriva încheierii de şedinţă,...

Articole similare