24.1 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 12, 2024

Tun financiar la primăria Vârtoape. Prejudiciu de 960 de milioane de lei vechi, în urma raportării unui număr mai mare de locuitori

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Timp de aproape doi ani de zile, fosta conducere a primăriei Vârtoape s-a ghiftuit cu nesaţ din banii publici. Din pix, printr-o semnătură, edilul şef de la vremea respectivă a reclasificat localitatea, încadrând-o într-una cu un număr mai mare de locuitori. Motivul: mai mulţi bani pentru angajaţii primăriei. Pentru o parte dintre ei. Doar şefii! Asta pentru că salariul demnitarilor din funcţii publice este calculat folosind un coeficient bazat pe numărul de locuitori din unitatea administrativ teritorială. Deşi, în documentele Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, comuna Vârtoape avea puţin peste 2900 de suflete, printr-o simplă iscălitură, comuna a fost încadrată în rândul unităţilor administrativ teritoriale cu un număr de 3001-5000 de locuitori. Aşa se face că, în urma acestei inginerii, primarul, viceprimarul, secretarul şi administratorul public au încasat, în perioada aprilie 2018-iunie 2020, aproape un miliard de lei vechi în plus faţă de salariul ce li se cuvenea. De “mărunţiş”, cam 80 de milioane de lei vechi, s-au bucurat şi aleşii poporului din Vârtoape. În aceeaşi perioadă, consilierilor locali le-a fost achitată indemnizaţa pentru participarea la şedinţe, la valori mai mari decât cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Un alt aspect sesizat de inspectorii Curţii se referă la folosirea microbuzului şcolar pentru plimbările unor salariaţi. Astfel, în anul 2019, din bugetul Şcolii Gimnaziale Vârtoape, s-a achitat nelegal contravaloarea unor deplasări cu microbuzul şcolar din dotare, efectuate de administratorul financiar al entităţi publice. Cam 30 de milioane de lei vechi. Acum, din pământ, din iarbă verde, cei patru beneficiari ai favorurilor sunt obligaţi să dea înapoi cele 960 de milioane de lei vechi. Este o condiţie impusă de autoritatea statului, care a decis “stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului produs bugetului local al comunei Vârtoape, urmare a plăţilor nelegale efectuate în perioada aprilie 2018-iunie 2020, reprezentând contravaloarea drepturilor salariale în sumă brută acordate şi achitate necuvenit primarului, viceprimarului, secretarului şi administratorului public ai comunei Vârtoape, prin încadrarea eronată a comunei Vârtoape în intervalul cuprins între 3.001 şi 5.000 de locuitori, în condiţiile în care această unitate administrativ-teritorială are un număr mai mic de 3000 de locuitori”.

În raportul Curţii de Conturi Teleorman se ma specifică faptul că, în perioada 2017-2019, din bugetul local al comunei Vârtoape au fost efectuate plăţi reprezentând contravaloarea serviciilor de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere pentru un număr de 1.710 utilizatori persoane fizice, fără contract de salubrizare încheiat cu operatorul, fără ca taxa specială de salubrizare stabilită şi încasată de la contribuabili respectivi să acopere plăţile din bugetul local efectuate către prestatorul serviciului de salubrizare. În total, 510 milioane de lei vechi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Accident pe raza localităţii Trivalea Moşteni. Un tânăr de 19 ani a decedat

Polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Videle au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și...

Articole similare