21.4 C
Judeţul Teleorman
duminică, septembrie 24, 2023

Traian Băsescu: „Să vă axați campania nu pe promisiuni fanteziste, ci pe realitatea Constituției“

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

„Campania pentru alegerile locale trebuie să se desfăşoare în primul rând cinstit, dar şi prin prisma a ceea ce revine, ca obligaţie, administraţiei locale” a fost sfatul pe care Traian Băsescu l-a dat candidaţilor PMP din Teleorman la alegerile locale. Pentru a-şi întări spusele, acesta a scos din buzunarul de la piept Constituţia României, din care a citat articole referitoare la obligaţiile administraţiei locale, recomandând ca programele electorale să se construiască pe baza realităţilor şi a prevederilor constituţionale în ce priveşte obligaţiile administraţiei publice.
Prezent în Alexandria, pentru lansarea candidaţilor PMP, vineri seara, Traian Băsescu a insistat pe respectarea legalităţii.

„Eu v-aş ruga să vă axaţi campania nu pe promisiuni fanteziste, ci pe realitatea Constituţiei, pentru că veţi observa că dacă ţinem de ceea ce trebuie să facem  în baza articolelor din Constituţie, ne ajung şi bugetele. Pentru că sunt mult mai ieftine cele ce trebuie să le facem prin lege şi constituţie decât cele ce le inovăm noi ca să facem comisioane la fiecare contract. (…) Aş vrea ca programele noaste să fie puternic ancorate în realităţile Constituţiei şi dacă veţi face o socoteală veţi vedea că e mult mai ieftin să construieşti creşe, să te îngrijeşti de şcoli şi spitale, decât să schimbi în fiecare an bordurile să asfaltezi prost şi să reasfaltezi după ce a trecut iarna, sau să dai autorizaţii de construire pe spaţii verzi”, a spus preşedintele PMP.

Traian Băsescu a recomandat ca sursă de inspirație pentru programele electorale „Capitolul 2- Drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor”, din Constituția României care,  în opinia sa, cuprind responsabilităţile cele mai mari ale administraţiei publice locale.

Referindu-se la dreptul cetățenilor la învățătură și la sănătate, acesta a arătat că trecerea școlilor și spitalelor în administrarea autorităților publice locale, a fost privită, de cele mai multe ori, ca oportunităţi de angajare pentru clientela de partid prin funcţii de directori sau de membri în consiliile de administrație și au fost uitate responsabilitățile și obligațiile legale.
”Asta au făcut, dar nu s-au uitat la cealaltă parte. Când vine vorba de dreptul la învăţătură nu s-au uitat că nivelul de abandon şcolar în România este de 18%. Vă imaginaţi România peste 10 ani, peste 20 de ani, în condiţiile în care, astăzi, 18% dintre tinerii României abandoneză şcoala?”, a spus Băsescu, adăugând că fenomenul se petrece, cu predilecţie, în familiile sărace, iar numărul acestora, cel mai bine îl cunoaşte primarul.

„Trebuie luate măsuri să reducem abandonul şcolar pentru că, altfel, suntem o naţiune sacrificată”, a concluzionat Traian Băsescu.

În ce priveşte dreptul la sănătate, Băsescu a spus că, dincolo de bucuria numirilor pe diferite funcţii, trebuie văzut că „multe spitale sunt insalubre”, că „zeci de mii de români mor în spitale, anual, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti” şi nu sunt medici. Iar aceste lucruri „cad în responsabilitatea administraţiilor publice locale“.

Ajuns la capitolul „Dreptul la muncă” Băsescu, referindu-se la Teleorman, a concluzionat că: „Într-un judeţ cu un şomaj de 11%, nimeni nu a creat parcuri industriale, nimeni nu a creat oprtunităţi pentru investitori. Or, obligaţiile astea nu sunt la guvern”.

Şi dreptul la cultură a fost enumerat de președintele PMP între atribuţiile şi obligaţiile primăriilor şi consiliilor judeţene, dar „monumentele culturale zac în paragină“.

Cât privește protecția copiilor, a criticat faptul că „de prea multe ori, primarii se ocupă de borduri, de lalele, de tot soiul de lucruri inutile, în loc să vadă că într-un cartier e necesară o creşă, că este dreptul constiţional al copilului şi, în afară de indemnizaţie, guvernul nu îi dă nimic“.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare