23.6 C
Judeţul Teleorman
luni, septembrie 25, 2023

Teleormanul, rușinea țării. Locul III la numărul de persoane analfabete

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

”Peste o jumătate de milion de români sunt fără liceul absolvit, iar un sfert de milion analfabeți. Școala profesională este alternativa pragmatică pentru cei 541.244 de persoane fără școala absolvită, din care 245.387 de persoane analfabete în România. Aceasta este realitatea surprinsă de ultimele date oficiale disponibile la Institutul Național de Statistică. Reîntoarcerea la școală este o necesitate pentru acești români, pentru întreaga noastră societate. Continuarea studiilor în diferite forme de învățământ precum școlile profesionale, școlile de meserii sunt soluții realiste. Mileniul trei nu ne va ierta dacă această stare de lucru va continua: un cetățean fără studii, fără cultură generală, fără aptitudini exersate și verificate prin diplomă este o reală problemă a noastră, a tuturor”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Andreea Paul, prim vicepreședinte PNL.

Cei mai mulți analfabeți găsim în județele Giurgiu (10.161), Călărași (9.795) și Teleorman (9.226). Cel mai mic număr de persoane analfabete se înregistrează în județele Caraș-Severin (2.688), Sibiu (2.753) și Alba (3.194). ”Situația de fapt trebuie să fie de urgență rezolvată. Un cetățean fără carte este un cetățean de mâna a doua, care va fi totdeauna prost plătit, va fi ușor de înșelat și de manipulat atât de politicieni demagogi, dar și de angajatori oneroși, de cei care îi vor vinde produse îndoielnice. Fără școală, atuurile unor inteligențe native deosebite și ale puterii de muncă extraordinare înseamnă din ce în ce mai puțin astăzi, când întreaga lume se specializează, se pregătește temeinic școlar. Trebuie schimbată mentalitatea celor care vor să renunțe sau nu vor să se mai întoarcă la școală, dar și mentalitatea școlilor care trebuie să trateze cu foarte mare atenție cazurile speciale. Cu orice preț trebuie ca acești români să termine școala sau să o continue dacă au abandonat-o” mai spune liderul liberal.

Într-un top al județelor în funcție de numărul persoanelor peste 10 ani fără școala absolvită, Teleormanul stă ceva mai bine, ocupând locul 12, cu peste 15.000 de persoane.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

În luna iulie, câştigul salarial mediu la nivelul judeţului Teleorman a fost de 3.278 de lei

Ultimul raport dat publicităţii de către Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman arată că, în luna iulie 2023, câştigul salarial...

Articole similare