16.1 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, aprilie 10, 2021

Senatorul Eugen Pîrvulescu și primari liberali, în vizită la Matca, cel mai mare bazin legumicol din România

Articole noi

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Județul Teleorman ar putea intra în scenariul ROȘU. Astăzi, s-a atins pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori

Astăzi, în județul Teleorman s-a atins pragul critic de 3 cazuri de infectare cu COVID 19 la mia de...

Declarație de presă- deputat Maria Stoian: Investiții europene pentru comunitățile locale prin PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat miercuri, 7 aprilie,...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

O experiență unică, din care fiecare a avut câte ceva de învățat. Aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns, în urma vizitei efectuată de către senatorul Eugen Pîrvulescu și primarii liberali Mihail Cojocaru (Botoroaga), Cristi Chisac (Bragadiru), Daniel Grosu (Plosca) Stelian Niculae (Siliștea Gumești) și Ionel Olteanu (Peretu) în localitatea Matca din județul Galați. Vizita în cel mai mare bazin legumicol din țară nu a fost una întâmplătoare. În campania electorală, fie că vorbim de Consiliul Județean, fie că ne referim la parlamentare, senatorul Pîrvulescu a spus că își propune găsirea unor soluții care să dezvolte sectorul legumicol din Teleorman și înființarea unor Centre de colectarea a produselor.

Vineri, 12 mai, la invitația primarului din Matca, Nelu Costea, și a senatorului PNL, George Stângă, o delegație din Teleorman, condusă de către senatorul Eugen Pîrvulescu, a poposit pentru câteva ore în comuna Matca. La eveniment au participat și legumicultori din zonă, care au ținut să împărtăşească câte ceva din experiența lor de zeci de ani. Și aici, ca în mai toate zonele agricole din țară, problema arzătoare o reprezintă desfacerea. Nu există un Centru care să preia produsele și să ofere un preț corect. Fiecare cetățean își vinde marfa, în baza unor relații consolidate de-a lungul timpului. Piața de Legume din Matca este singurul loc în care se fac afacerile. Aici se întâlnesc cererea și oferta. O locație modernă, aranjată “ca la carte” de către administrația publică locală. În anumite zile, spun oamenii, nu ai loc să arunci un ac. Încă de la primele ore ale dimineții se formează cozi de sute de metri. TIR-urile vin din toată România și din țările vecine. Cam jumătate din marfă se duce la export.

Deși produc sute de mii de tone de castraveți, roșii sau ardei, de o calitate recunoscută atât intern, cât și internațional, se lovesc de opacitatea marilor centre comerciale. În atare condiții, de multe ori stau la mâna “intermediarilor”, singurii care dictează prețul pieței. Spre exemplu, în Piața de legume din Matca, vineri castraveții se vindeau en-gross cu 2,8 lei. La tarabe, în Alexandria și în alte orașe din țară, aceștia ajung să coste 8-9 lei, adică de trei ori mai mult. Nici ei, legumicultorii din Matca, nu au reușit să se asocieze, pentru a accesa mai ușor fonduri europene. Motivele sunt multiple. De departe, neîncrederea în partener face că oamenii să nu aleagă forma asociativă.

Statul se face că îi ajută. Pe hârtie totul pare roz. Realitatea demonstrează contrariul. Un alt cetățean prezent la eveniment declara că ajutorul de 3.000 de euro oferit legumicultorilor este praf în ochi. Statul dă cu o mână și ia cu zece.

Plecând de la aceste aspecte, legumicultorii le-au cerut celor doi senatori, Eugen Pîrvulescu și George Stângă, să inițieze legi care să vină în sprijinul tuturor agricultorilor din țară. În caz contrar, legumicultura va deveni istorie iar peste puțină vreme românii vor fi obligați să cumpere produse din afară, de o calitate îndoielnică. A urmat o vizită pe teren, unde s-au pus întrebări și primit răspunsuri.

La final, senatorul Eugen Pîrvulescu a mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și le-a adresat invitația de a veni în Teleorman, în zonele în care există producători de legume.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Articole similare