29.6 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, iunie 25, 2022

Senator Carmen Dan: „Oare când va fi plătit sporul financiar pentru personalul Serviciilor de Ambulanță și SMURD îndreptățit să-l primească?”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Probabil că ar fi trebuit să scriu despre moțiunea împotriva ministrului de interne. Nu prea ar fi multe de spus, doar că moțiunea a trecut cu o majoritate de așteptat, că în timpul dezbaterii cineva l-a consiliat bine pe domnul Vela să joace cartea diplomației și să pară astfel ceea ce nu este și nici nu poate fi (spre final uitând însă de sfaturile prețioase, pentru că a trecut la amenințări dubioase la adresa majorității parlamentare) și cam atât! A, uitasem să menționez că n-a abandonat placa cu “greaua moștenire” ca scuză pentru tot ceea ce trebuia sa facă și nu a făcut!
Cam atât despre moțiune.

Voiam să punctez altceva, însă: l-am auzit de curând lăudându-se se că a pus în practică o decizie a ICCJ din decembrie. Mă rog, e un fel de a spune că a pus în practică, pentru că dând o OUG (încă una!) nu înseamnă ca ai și rezolvat problema, adică nu înseamnă că ai și dat banii polițiștilor. Cu alte cuvinte, a făcut ceva demersuri de punere în executare a unei decizii a instanței la 6 luni de la pronunțarea definitivă! Bineînțeles că vina pentru toate “relele” îndreptate de ministrul Vela o au tot predecesorii. Asta, deși în decembrie, când s-a pronunțat ICCj, la minister era domnul Vela și nu predecesorii.

Lăsând la o parte faptul că interpretează decizia ICCJ cum îi convine, nu pot să nu atrag atenția că toată această fanfaronadă creează din nou discriminare în rândul angajaților și pune iar față în față structuri importante ale ministerului, poliția fiind de aceasta dată tratată cu altă unitate de măsură decât militarii din sistem, respectiv jandarmii și pompierii. Or, asta nu-i corect! De ce?

Pentru că:

1. OUG transpune în legislație specifică Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 51/2019;
2. OUG acordă drepturile reparatorii exclusiv polițiștilor, deși cadrelor militare le sunt aplicabile aceleși reglementări în domeniul salarizării, creând astfel inechități între categoriile profesionale din aceeași familie ocupațională;
3. Motivele care au determinat emiterea Deciziei Nr. 51/2019 sunt similare atât pentru polițiști, cât și pentru cadrele militare;
4. Cauza neincluderii cadrelor militare în categoria personalului plătit din fonduri publice care beneficiază de drepturile prevăzute de legislația în domeniul salarizării o reprezintă diferența de teminologie utilizată de legiuitor și reținută de ICCJ, respectiv “salariul de bază” pentru polițiști, respectiv “solda funcției de bază” pentru militari;
5. Statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare, restrânge dreptul cadrelor militare de a se asocia în sindicate, astfel încât drepturile acestora nu pot fi apărate decât de către comandanții/șefii ierarhici.

Acum, în condițiile în care Ministerul Afacerilor Interne nu a inclus în Ordonanța de Urgență și drepturile personalului militar aparținând acestei instituții, similare cu ale polițiștilor, se impune intervenția printr-un demers legislativ pentru corectarea inechităților create prin adoptarea OUG. Din aceste considerente și mai ales pentru că în timpul guvernării PSD dezechilibrele majore între veniturile angajaților ministerului au fost în cea mai mare parte echilibrate, am să propun și sper să am și susținerea colegilor mei ca în momentul în care această faimoasă ordonanță va ajunge în Parlament să îndreptăm ceea ce este normal să îndreptăm și să tratăm cu același respect și pe cei care nu au sindicate să îi apere, pe jandarmi și pe pompieri. Și aceștia, ca și polițiștii, au fost și sunt în egală măsură cei care sunt pe front zilnic în lupta cu pandemia!

În locul unei alte concluzii am să las aici o întrebare. Oare când va fi plătit sporul financiar pentru personalul Serviciilor de Ambulanță și Smurd îndreptățit să-l primească? Adică integral, nu doar pentru perioada 07.04 – 14.05. Oare cei care au transportat în martie suspecți/confirmați de Covid și au fost nevoiți să stea în izolare și în afara acestei perioade nu fac obiectul aceluiași act normativ? Să îndreptăm inechitățile, zic.

SURSA: https://www.facebook.com/carmendaniela.dan/posts/3246225202068474?__tn__=K-R

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Un nou program de colectare al deșeurilor, în localitatea Drăgănești de Vede

Într-un mesaj postat pe pagina de socializare, ADI Managementul Deseurilor Teleorman informează că, de la 1 iulie 2022, se...

Articole similare