10 C
Judeţul Teleorman
marți, aprilie 13, 2021

SCRISOARE DESCHISĂ A REZERVIȘTILOR MILITARI ADRESATĂ PARLAMENTARILOR DE TELEORMAN

Articole noi

Județul Teleorman a ieșit din scenariul ROȘU. Rata de incidență este de 2,92 la mia de locuitori

Veste bună pentru teleormăneni. Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul raport privind numărul cazurilor de îmbolnăviri cu...

4.000 de persoane au fost legitimate şi 300 de mijloace de transport verificate, în ultimele 72 de ore

Aproximativ 4.000 de persoane legitimate, peste 1.600 de obiective şi aproximativ 300 de mijloace de transport persoane au fost...

Promisiunea Verde, Generatorii de Bine și Ucenic Electrician, proiectele cu #energiepentrubine care urcă pe podiumul Galei Romanian CSR Awards 2021

Pentru al cincilea an consecutiv, CEZ se clasează pe primele locuri și se remarcă la categoriile „Marketing asociat unei...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Se constată o politică constantă, diabolică, de distrugere a sistemului național de apărare prin atacarea militarilor sub toate formele și în toate planurile, fie că vorbim de batjocorirea militarilor activi sau în rezervă, concluzia e aceeași, actuala guvernare și-a propus să distrugă sistemul național de apărare şi implicit armata.

Sunt cunoscute protestele și încercările de a se face auziți ale militarilor, prin asociațiile lor, grupați în Forumul Asociațiilor Structurilor Asociative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, care au trimis scrisori către toți factorii de decizie de partid și guvernamentali cerând să ni se respecte drepturile și să fie eliminate nedreptățile cuprinse în Ordonanțele 57 din 2015 și 59 din 2017. Degeaba, nimeni nu ne-a luat în seamă.

Mai mult, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, domnul Adrian Solomon, după ce și-a bătut joc de delegația militarilor, pe care a primit-o cu silă și i-a jignit, a avut tupeul ca, în data de 05 iunie a.c. să facă totul să treacă Raportul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței 59/2017 prin Comisia de Muncă, adăugând unele amendamente despre care a pretins că aparțin militarilor cu care a discutat domnia sa. Raportul respectiv nu a fost discutat ci doar votat în Comisie, fiind anunțat de domnul Solomon, ca fiind aprobat. Minciună și ilegalitate!

În fapt Ordonanța nr. 59/2017, prin articolul VII, este plină de ilegalități, deoarece:

  • Încalcă prevederile Deciziei nr. 20 din 2000 a CCR, decizie care prevede egalitatea de tratament în ceea ce privește pensiile magistraților și cele ale militarilor. Ori această Ordonanță 59/2017 îngheață pensiile militarilor, dar nu și pe ale magistraților. În acest sens, în data de 18.06.2018, ministrului justiției, Domnului Tudorel Toader, i-au fost înmânate documente privind neaplicarea legislatiei în vigoare referitoare la pensiile militarilor, și se așteaptă un răspuns calificat al Domniei Sale.
  • Modifică o lege organică, ceea ce este interzis. Este emisă cu încălcarea art 5 și 40 din Legea nr. 346/2006, care specifică faptul că, doar ministrul apărării are dreptul să emită legi în domeniul apărării și nu ministrul muncii (așa cum a recunoscut, de curând, însuși ministrul Muncii și Justiției Sociale- Doamna Lia-Olguța Vasilescu în răspunsul către rezerviști, cu nr. 1651/LOV/2018), încălcându-se totodată și principiul autonomiei, prevăzut de art 2, din Lege a 223/2015, principiu bazat pe ”organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”. La acest moment, nu există în această ordonanță avizul și nici punctul de vedere al M.Ap.N.(și nici al M.A.I. și S.R.I.). Acest minister de fapt a omis să răspundă detaliat unui set de întrebări, puse de un rezervist susținut de 32 de asociații ale militarilor, privind implicarea MApN în emiterea art.VII din ordonanță.
  • Militarii sunt discriminați față de civili, prin faptul că lor nu li se mai actualizează pensiile. În mod samavolnic termenul ”ACTUALIZARE” din conținutul original al Legii 223/2015, a fost schimbat, înlocuit, interpretat, distorsionat cu termenul ”INDEXARE” deși sunt termeni diferiți iar Legea 263/2010, ca și legea 223/2015 fac distincție clară între aceste noțiuni. Practic militarii nu mai au nici actualizare nici indexare. Militarii sunt discriminați față de civili și prin faptul că indexarea cu rata inflației, (transformată abuziv în actualizare), la militari se face ”cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea” în vreme ce la civili, pe Legea 263/2010, indexarea se face la ”Valoarea punctului de pensie, care se majorează anual cu 100% din rata medie anuala a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reala a câstigului salarial mediu brut realizat.”
  • Se încalcă principiul egalității stipulat în Legea 223/2015, pentru că prin anularea actualizării pensiilor la creșterea salariilor activilor, se mențin diferențele dintre pensii, funcție de anul ieșirii la pensie, ajungându-se la inechități crase, pe care actualizarea le-ar fi nivelat în timp.
  • Se încalcă însuși principiul sacru al ”recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei” prevăzut la art 2 al Legii 223/2015 și care a stat la baza emiterii acestei legi;
  • Încălcând toate aceste legi, prevederi, Constituția însăși, care consfințește egalitatea de șanse și dreptul asupra proprietății, căci pensia este un drept fundamental al omului, se încalcă și principiul predictibilității normelor juridice pentru că emitem legi care astăzi sunt date iar mâine încălcate, modificate, zdrobite, desfigurate de chiar cei care le-au emis.
  • Și, în final, dar nu în ultimul rând, ba poate chiar cel mai important lucru este faptul că, nu trebuie urgentată votarea aceastei Ordonanțe nr. 59/2017 deoarece, în prezent, se află pe masa Curții Constituționale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VII pct. 2 din OUG nr. 59 din data de 04.08.2017 (excepție invocată/solocitată recent de Tribunalul Suceava, cauza fiind înregistrată la CCR cu numărul 236D/2018). Așadar nu se poate decide pe această speță până la soluționarea cauzei de către CCR, decât dacă se elimină articolul VII din ordonanță.

În numele celor peste 1500 de rezerviști militari teleormăneni din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, vă solicităm, respectos dar imperios, să votați eliminarea art VII din Ordonanța 59/2015, sau retrimiterea ordonanței la Comisii, inclusiv Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, pentru a putea primi și punctele de vedere, în scris, ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, care nu sunt exprimate până în prezent, dar și pentru a face amendamentele, de specialitate, ce se impun.

Cu speranța că veți înțelege problemele cu care ne confruntăm, noi rezeviștii militari, și că veți da curs solicităriilor noastre, vă asigurm de stima și prețuirea noastră.

PREȘEDINTE Filiala Teleorman a C.M.R.R. „General DAVID PRAPORGESCU”
Lt.col.(r) Ioan BRÎNCOVEANU

PREȘEDINTE Filiala Județeană Teleorman a A.N.C.M.R.R. din M.A.I.
Col.(r) Liviu-Sorinel SANDU

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Județul Teleorman a ieșit din scenariul ROȘU. Rata de incidență este de 2,92 la mia de locuitori

Veste bună pentru teleormăneni. Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul raport privind numărul cazurilor de îmbolnăviri cu...

Articole similare