5 C
Judeţul Teleorman
vineri, ianuarie 22, 2021

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Articole noi

CEZ Vânzare preia plata facturii la energie timp de până la 6 luni pentru clienții care se îmbolnăvesc cu virusul SARS-CoV-2 sau își pierd...

CEZ Vânzare lansează un produs unic pe piața de energie din România, CEZ Confort Asigurat, care protejează consumatorii în...

Accident, în Roșiorii de Vede. Trei bărbați sunt transportați la Spitalul din Alexandria, având multiple traumatisme

Doi bărbați, tată și fiu, în vârstă de 49 de ani, respectiv 23 de ani, au fost transportați la...

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează expoziția ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”

Unirea Principatelor  Române  cunoscută  ca  Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

An de an, la 21 mai, atât Biserica Ortodoxă, cât şi Biserica Romano-Catolică îi sărbătoresc pe Sfinţii Mari Împăraţi, Constantin şi mama sa, Elena, cei “ întocmai cu Apostolii“.
Sfântul Mare împărat, fiul lui Constantiu Hlor, s-a născut în jurul anului 274, chemandu -se Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, un nume de origine latină .
Cunoscut sub numele de Constantin cel Mare sau Constantin I, acesta a fost împărat al Imperiului Roman între anii 306-337 .
Constantin devine împărat roman după ce îi învinge pe cruzii împăraţi, din vremea sa, Maxenţiu şi Liciniu, mari duşmani ai creştinismului .
Potrivit unei legende, victoriile sale împotriva acestora au început sub semnul Sfintei Cruci .
Înaintea luptei cu Maxenţiu, fiul nelegitim al lui Maximian, lui Constantin cel Mare i s-a arătat pe cer, Sfânta Cruce, deasupra Soarelui, unde se aflau cuvintele “ În hoc signo vinces “ (“ Prin acest semn vei învinge “ ).
Se mai spune că Iisus Hristos i s-a arătat şi în vis, îndemnându-l să înceapă lupta, purtând cu el imaginea acelui simbol, care era Crucea .
Folosind Sfânta Cruce pe steagul de luptă, Constantin a biruit pe nelegiuitul Maxenţiu, care, căzând în râul Tibru, s-a înecat, la podul Milvius, în anul 312 .
Astfel, Împăratul Constantin a eliberat pe cetăţenii Romei de tirania lui Maxenţiu .
Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, de la Roma, se afla inscripţia “Instinctu divinitatis “, ceea ce se traduce prin “ Inspiraţie divină “, lăsând de înţeles cum a fost câştigată crâncena lupta cu Maxenţiu, a cărui oaste era mult mai numeroasă .
Marele împărat rămâne recunoscut prin “ Edictul de la Milano “ ( 313), prin care creştinismul este recunoscut ca legitim .Acesta va deveni religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare ( 379 -395).
Fericitul Constantin şi-a mutat cu timpul capitala împărăţiei de la Roma, la Bizanţ, împodobind-o cu tot felul de biserici , ca pe o nouă Romă creştină, denumită apoi Constantinopol, după numele său .
Fiind mare tulburare în Biserica, de pe atunci, Constantin a hotărât ţinerea Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, la care episcopii din toată lumea creştină, prezenţi aici, au condamnat “ erezia ariană “, numită aşa de la întemeietorul ei, preotul Arie, care susţinea că Domnul IIsus nu este Dumnezeu adevărat, ci doar o creatură a lui Dumnezeu Tatăl .
Mama sa, născută în oraşul Drepanon, din Bythinia ( Asia Mică ), Flavia Iulia Helena a rămas cunoscută sub numele de Helena Augusta sau Sfânta Elena .
Elena este cea care a descoperit pe Dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus.
Aceasta era acoperită de Templul Afroditei, înălţat de către împăratul Adrian, pentru a ascunde locul morţii lui Hristos . Împărăteasa Elena a fost cea care a ordonat dărâmarea lui .
Făcându-se săpături s- a ajuns la mormântul lui Iisus şi cele trei cruci, una fiind a Domnului, iar celelalte două aparţinând tâlharilor care au fost răstigniţi alături de El.
Cele trei cruci au fost atinse, pe rând, de un mort, iar acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea lui Iisus .
Episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat această cruce şi a înălţat-o în faţa poporului, în ziua de 14 septembrie 326, această zi devenind, de atunci, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci,în calendarul creştin ortodox .
Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi alte sfinte locaşuri .
Ea a murit în anul 327, iar Sfântul Constantin cel Mare în 337, după 31 de ani de domnie.
Pentru meritele sale şi pentru sprijinul acordat răspândirii creştinismului în Europa, Asia şi Africa, Biserica l-a trecut pe Împăratul Constantin în rândul Sfinţilor, împreună cu Maică Sa, Elena, numindu-i pe amandoi “ Părinţii creştinătăţii “ .
În semn de înaltă preţuire, mulţi romani le poartă numele, iar numeroase biserici parohiale şi manăstireşti, de la noi din ţară, au hramul “ Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena “ .

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

CEZ Vânzare preia plata facturii la energie timp de până la 6 luni pentru clienții care se îmbolnăvesc cu virusul SARS-CoV-2 sau își pierd...

CEZ Vânzare lansează un produs unic pe piața de energie din România, CEZ Confort Asigurat, care protejează consumatorii în...

Accident, în Roșiorii de Vede. Trei bărbați sunt transportați la Spitalul din Alexandria, având multiple traumatisme

Doi bărbați, tată și fiu, în vârstă de 49 de ani, respectiv 23 de ani, au fost transportați la spitalul din Alexandria, fiind diagnosticați...

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează expoziția ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”

Unirea Principatelor  Române  cunoscută  ca  Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească.  Unirea...

Scade numărul teleormănenilor diagnosticaţi cu COVID-19. Rata infectărilor în judeţ este de numai 1,36 la mia de locuitori

Până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 703.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 641.288 de pacienţi au...

Primăria Alexandria, precizări privind prelungirea termenului de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate

Primăria Municipiului Alexandria prin Direcția de Evidență a Persoanelor informează cetățenii Municipiului Alexandria că cererile pentru eliberarea cărților de identitate vor fi soluționate în...

Articole similare