2 C
Judeţul Teleorman
vineri, decembrie 2, 2022

RADIOGRAFIA UNUI PICTOR: VAHIT AKAN

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Ajunsă la ediția a IV-a, tabăra internațională de pictură în aer liber de la Nenciulești, Teleorman, se desfășoară în perioada 05-11 iunie, 2021 cu participarea pictorilor naționali și internaționali: VAHIT AKAN -Turcia, JOSEPH NOCE- Franța, GHEORGHI DIM. GHEORGHIEV-Bulgaria, LAURA CULCEA -România, DANA HARA-România, RAREȘ KERECHEȘ -România, RADU GOIA -România, TUDOR ȘERBĂNESCU -România, REGINA BACHINSKA -Ucraina, DIMA RAAD -Liban.

În cadrul taberei, curatorul acesteia, domnul Șerbănescu Tudor, a organizat expoziția de pictură cu lucrările unuia dintre invitații la tabăra de pictură, domnul Vahit Akan. Astfel că, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman a găzduit colecția impresionantă de tablouri ale pictorului turc, cu origini românești, părinții locuind o bună parte din timp în România. Luni, 7 iunie, 2021, sala în care a avut loc vernisajul a fost neîncăpătoare pentru pasionații de artă, eveniment la care a participat și Ansamblul Burnasul oferind un spectacol autentic teleormănean.

Vahit Akan este un Pictor cu un palmares bogat în pictură. S-a născut în 1948 la Tekirdag, Turcia. A absolvit Universitatea Anadolu. A lucrat ca profesor timp de 25 de ani și a avut ca dascăli nume celebre în cultura turcă, maeștrii în pictură, pe Oya Kinikli, Halil Akdeniz, Unsal Kinikli, Zafer Gencaydin și  Mustafa Altintaș.

A avut numeroase expoziții personale, în galerii precum Anadolu Bank, Akbank, Murath, Jockey Turc, Sebi Aruz etc. și a participat la numeroase tabere de pictură naționale și internaționale cum ar fi Odemiș, Izmir, Pogradec,-Albania, Cipru de Nord, Sozopol-Bulgaria, Macedonia, Egipt, Gecia, Ungaria. A fost curator în cadrul simpozioanelor internaționale de pictură de la Tekirdag, Șarkoy și a avut numeroase expoziții personale. După ce a predat ca profesor, în 1996, își înființează propiul atelier de pictură, iar lucrările sale se găsesc în muzee din multe țări și colecții particulare.

Compozițiile expuse m-au dus cu gândul la perioada de dinaintea pandemiei de Covid-19,când totul era conform cu realitatea unei normalități,  la cea a stării de urgență în care oamenii stăteau izolați și aveau teama de comunicare, iar cea de-a treia trăire a fost aceea de libertate, lumina, iubire, visare și zbor. Un amalgam de sentimente și trăiri pe care pictorul turc ni le-a transmis din prea-plinul artistic, iar noi am retrăit emoțiile și ne-am bucurat să-l avem printre noi.

Vahit Akan, un artist care ne-a atins sufletele într-o manieră personală.

PROFESOR DE EDUCAȚIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Primarul Aurelian Neagoe, de Ziua Națională: “Tătărăștii de Jos este o bucățică din România, dar un simbol puternic, în zona Munteniei”

Într-o atmosferă încărcată de emoție, inerentă unui astfel de eveniment, sute de cetățeni și elevi din localitatea Tătărăști de...

Articole similare