5.1 C
Judeţul Teleorman
duminică, aprilie 11, 2021

Profesorii teleormăneni…DE LA EDIRNE, LA ISTANBUL!

Articole noi

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Județul Teleorman ar putea intra în scenariul ROȘU. Astăzi, s-a atins pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori

Astăzi, în județul Teleorman s-a atins pragul critic de 3 cazuri de infectare cu COVID 19 la mia de...

Declarație de presă- deputat Maria Stoian: Investiții europene pentru comunitățile locale prin PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat miercuri, 7 aprilie,...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Istanbulul este un oraș care fascinează și te face să te intorci în el iar și iar. Istanbul este leagănul civilizațiilor. Te întâlnești cu ele în centrul peninsulei istorice unde se află situate cartierele Sarayburnu (Capul Palatului ) și Sultanahmet  (Moscheea Albastră). În această zonă se găsesc cele mai somptuoase moschei, cele mai mari biserici, cele mai bogate muzee și palatul imperial Topkapi. Istanbulul se află situat pe șapte coline ca și Roma, două dintre acestea se află aici, în peninsula istorică. Istanbul este unicul oraș din lume situat pe pământul a două continente, Europa și Asia.
În luna august, un grup de profesori din județul nostru, dar și alte grupuri din țară, au participat direct la conferința internațională ,,Profesor în secolul XXI-Tehnologie și creativitate”, la Istanbul, Turcia, acțiune organizată de Casa Corpului Didactic, Teleorman.
Bineînțeles, în atingerea obiectivelor propuse de către organizatori, au fost incluse excursiile la cele mai importante obiective turistice ale Istanbulului. De la Edirne, la Istanbul, dascălii teleormăneni au admirat edificiile turcești și au îmbrățișat cultura turcă primind informațiile prețioase de la ghizi care au știut să spună povești frumoase îmbrăcând istoria în catifea și brocarturi de aur și argint, chiar și acolo unde faptele eroilor neamului turc au fost destul de dure și sângeroase.
Edirne ne-a încântat cu Moscheea Selimiye cunoscută ca moscheea cu 999 ferestre.
La Istanbul, Palatul Topkapi (în l. turcă: Topkapı Sarayı) este un muzeu din Istanbul, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani (1465-1856). Este o atracție turistică majoră a orașului, alături de Hagia Sofia, fiind cel mai vizitat muzeu din țară. În anul 1985 a intrat în Patrimoniul mondial UNESCO. Moscheea Imperială a sultanului Ahmed, cunoscută și ca Moscheea Albastră, este cea mai cunoscută moschee din Istanbul și moscheea națională a Turciei
Bazarul Central, vechi de 500 de ani, ne-a uimit cu ospitalitatea localnicilor, mici negustori ce trăiesc din comerțul cu produsele lor tradiționale, o curiozitate pentru noi, făcând o comparație cu ceea ce suntem obișnuiți în țara noastră. De la Bazarul Central am traversat podul peste Bosfor, la moscheea Mihrimah, apoi pe dealul Camlica, punctul cel mai înalt de pe partea asiatică, de unde am admirat partea sudică a Bosforului și Cornul de Aur.
Frumusețile naturale ale Bosforului, Cornului de Aur și Insulelor sunt neasemuite. Istanbulul este fermecător pentru vizitatorii străini și datorită condițiilor de climă temperată în toate anotimpurile, a freneziei distracțiilor nocturne, a locuitorilor săritori și prietenoși, a minunatelor preparate culinare specifice bucătăriei turcești.
Orice vizitator străin care dorește să cunoască îndeaproape Istanbulul are nevoie de cel puțin zece zile de sejur aici. Așadar, trebuie să revenim pentru cel puțin șapte zile pentru a ne familiariza cu obiceiurile și tradițiile și a începe cunoașterea despre acest minunat oraș-metropolă.

,,Yaşamaya zaman ayırın; çünkü zaman bunun için yaratılmıştır.
Faceți-vă timp să trăiți, căci timpul pentru acest lucru a fost creat.
(Zamanı Kullanmak-A folosi timpul )

Profesor Educație Plastică,
Purcărea Cristiana-Mihaela

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Articole similare