Accesarea proiectelor finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) s-a dovedit a fi o pălărie prea mare pentru unităţile administrativ teritoriale din judeţ. Potrivit ordinului semnat de preşedintele Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, nicio primărie din Teleorman nu se află pe lista cu proiectele aprobate, în data de 17 septembrie 2019, deşi mai bine de jumătate dintre administraţiile locale au depus documentele necesare, în special pentru racordarea la sistemul de gaze naturale. În schimb, primarii din judeţele vecine au avut mai mult noroc şi vor primi bani cu carul pentru înfiinţarea sau extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale sau pentru modernizarea drumurilor comunale. Astfel, în documentul dat publicităţii, 8 proiecte din Olt au fost aprobate, urmând ca în luna octombrie să fie alocată prima tranşă de bani, iar 7 sunt din Giurgiu.
Conform CNS, în prima etapă, la nivelul întregii ţări vor fi finanţate 116 proiecte, în valoare totală de 2,3 miliarde de lei, celelalte, în jur de 1.400, urmând a fi analizate şi aprobate… până în anul 2039!!!
Într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că programul se va derula pe o perioadă de 20 de ani, iar valoarea totală a FDI este echivalentul în lei a 10 miliarde de euro, calculat la data întrării în vigoare a OUG 114/2018.
Fondul de Dezvoltare şi Investiţii este destinat finanţării proiectelor de dezvoltare care cuprind investiţii sau lucrări de întreţinere şi reparaţii curente ale primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară în domenii prioritare precum sănătate, educaţie, apă şi canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, înfrastructură de transport, salubrizare, reţea de iluminat public, precum şi în alte domenii. Fondul se utilizează şi pentru proiecte de investiţii ale universităţilor: construcţia şi modernizarea infrastructurii didactice, de cercetare, a spaţiilor de masă şi cazare pentru studenţi şi a centrelor de conferinţă.