8.8 C
Judeţul Teleorman
luni, martie 17, 2025

Pompierii teleormăneni, în sprijinul cetățenilor

Articole noi

Info TR
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 39 de evenimente, după cum urmează:

– 22 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;

– cinci incendii de locuințe, izbucnite în localitățile Valea Cireșului, Balaci, Drăcșani, Zimnicea și Plosca;

trei incendii de vegetație uscată și resturi menajere;

două evenimente rutiere produse în municipiul Alexandria;

– cinci misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor;

– două intervenții pentru deblocarea unor uși de acces în locuință în vederea facilitării intervenției echipajelor medicale.

 Pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Plosca. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la locul evenimentului s-au deplasat rapid două autospeciale de lucru cu apă și spumă, precum și o ambulanță SAJ. La sosirea pompierilor, focul se manifesta în interiorul unei camere de locuit, cu posibilitate de extindere la întreaga construcție. Din păcate, în interiorul acestei camere a fost găsită și o persoană decedată, un bărbat de circa 85 de ani. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în mai puțin de o oră. Au ars ori au fost deteriorate de flăcări elementele de mobilier,  un televizor și podul camerei pe circa 20 mp. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 7000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, reprezentând restul casei de locuit, la peste 20000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost o țigară nestinsă, care a căzut pe materialele combustibile din interiorul camerei.

 Pompierii militari teleormăneni au intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Drăcșani. Au ars tavanul unei camere pe circa 10 mp, 20 kg de materiale textile, două grinzi de lemn și a fost deteriorat coșul de fum.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

 Un incendiu a cuprins o casă de locuit din localitatea Balaci. Salvatorii au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, împreună cu SVSU Balaci cu o autospecială. Au ars o cameră de locuit, bucătăria, iar acoperișul a fost afectat pe o suprafață de aproximativ 60 mp. Din păcate, în interiorul camerei a fost găsită și o persoană decedată, o femeie de circa 65 de ani. Cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric generat de un aparat de încălzire lăsat sub tensiune.

 Având în vedere evenimentele prezentate mai sus, pompierii militari recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

  • luați măsuri pentru verificarea, curăţarea şi repararea coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile  ale  pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
  • în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.
  • nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
  • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
  • instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
  • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

 Controale, nereguli, sancțiuni

Pe linie preventivă, inspectorii unității noastre au efectuat șase controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor: la un operator economic și o unitare de cult din localitatea Piatra, la o unitate de învățământ și o unitate de cult din localitatea Bujoreni, precum și la doi operatori din domeniul  alimentației publice din municipiul Alexandria.  Pe timpul acestor verificări, au fost constatate o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, o amendă de 10.000 de lei a fost aplicată unui operator economic din domeniul comercializării carburanților, din localitatea Piatra, pentru alimentarea în recipiente neomologate.

Reamintim faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetățenilor, iar obiectivele prioritare ale instituției noastre sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate și responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Premierul Marcel Ciolacu, la Alexandria: “Fiecare pacient trebuie să aibă parte de cele mai bune condiţii de îngrijire”

Pacientul pe primul loc. Este mesajul transmis de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat sâmbătă, într-o vizită oficială, în municipiul...

Articole similare