9 Mai a fost sărbătorit la Alexandria şi mult cinstit de către elevii Şcolii Gimnaziale ,,Mihai Viteazul” printr-o paradă a ţărilor Europei intitulată sugestiv ,,Parada Europei-Junior”.
În sala de festivităţi a şcolii noastre, toate clasele gimnaziale au prezentat, pe rând, în ordinea crescătoare a claselor, de la clasa a V –a A, până la clasa a VIII-a C, ţările Europei: Franţa, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia, Austria, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Romania, Ungaria, ţări extrase de elevi, înainte cu două luni, în vederea documentării şi pregătirii minuţioase a elementelor specifice acestora, prin căutare şi munca în echipă. De asemenea, o expoziţie de desene a fost realizată în şcoală intitulată sugestiv ,, Europa-prin ochi de copil”.
Eforturile elevilor de a-şi prezenta ţările cu tot ce este specific fiecăreia dintre ele s-au văzut pe scena amfiteatrului, pentru o clipă având impresia că evoluează trupe de actori profesionişti în faţa publicului numeros, nicidecum elevi de gimnaziu…Scenete, dansuri populare, mâncăruri tradiţionale, picturi cu obiective de referinţă, cântece româneşti sau din repertoriul internaţional, cântece clasice sau preclasice interpretate de elevi la instrumente muzicale diverse, au ridicat sala în picioare şi au umplut de bucurie inimile tuturor. Nimic fortat, nimic stimulat de interese străine actului educaţional, dimpotrivă, singurele recompense primite pentru implicarea lor au fost niste diplome simbolice cu locurile ocupate de fiecare în parte. Copiii au primit cu mare entuziasm clasamentul, în sala fluturându-se drapelele tuturor statelor mentionate mai sus ca o mândrie europeană exprimată din zeci de inimi şi zeci de glasuri de copii.
Toată şcoala a fost implicată în această frumoasă aventură a cunoaşterii: profesori, elevi, părinţi, toţi fiind câştigaţi pentru viaţă, pentru viitor, inteligenţa emoţională fiind cea care dezvoltă motivaţii superioare, intrinsece şi duc la formarea oamenilor ca viitori cetăţeni liberi într-o Europă unită!
Ce bine ar fi dacă şi la liceu ar mai avea loc astfel de manifestări, din drag pentru Europa, aşa cum erau odinioară aceste activităţi la care participau de drag, din suflet, elevi şi profesori…din păcate, avem de-a face cu un alt fenomen care ne-a dezbinat şi, aş putea spune, chiar ne-a demonizat, iar numai act educaţional nu se mai poate numi ceea ce se întâmplă la acest nivel! Ne putem lipsi de toate ,,recompensele” urbei locale, competiţia liceelor fiind o cursă a altora, nicidecum a elevilor şi profesorilor!
Haideţi să redevenim copii, dragi colegi, dragi elevi mai mari! Fiţi frumoşi, cum eraţi odată!
PROF. ED. PLASTICĂ,
CRISTIANA MIHAELA PURCĂREA