9.7 C
Judeţul Teleorman
duminică, decembrie 3, 2023

O şansă pentru persoanele cu autism! La Videle, Cornel Gogan va construi un Centru pentru tinerii şi copiii cu nevoi speciale

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Unul dintre cele mai mari şi ambiţiose proiecte pentru copiii cu autism va prinde viaţă în judeţul Teleorman. Centrul de Autism Videle este o iniţiativă privată, demarată de către Cornel Gogan, un tată care, de peste 20 de ani, îşi îngrijeşte copilul ce suferă de o formă gravă de autism. Primul pas a fost sfinţirea locului şi a pietrei de temelie, eveniment ce a avut loc duminică, în prezenţa unui sobor de preoţi, a dr. Jim Taylor, a sute de oameni.

“Este o zi unică pentru mine. Acest Centru va fi pentru copiii cărora nu li se oferă nicio şansă. Acei copii care au autism sever şi este foarte greu de lucrat cu ei. Se va adresa tuturor formelor de autism grav. Ne angajăm ca viaţa lor să fie una mai bună, una în care să fie fericiţi. Scopul acestui Centru este de a le oferi siguranţă, tot ce este mai bun pentru ei. Va fi un Centru care se va adresa şi părinţilor. Din păcate, astăzi, în România, nimeni nu se gândeşte la ceea ce trăiesc părinţii copiilor cu autism. Nimeni nu vorbeşte despre oboseala psihică pe care o au zi de zi. Va fi un Centru în care copiii vor sta in siguranţă, iar părinţii lor vor sta acasă, se vor odihni, ca la un sfârşit de săptămână”, a declarat Cornel Gogan.

Centrul se va întinde pe o suprafaţă de circa 1800 mp, cu mult peste suprafaţa altor centre din ţară de acest gen. Este un Centru care va acoperi în mare parte toate nevoile pe care aceşti copii trebuie să le aibă iar proiectul va include utilizarea materialelor sustenabile, după cum a precizat arhitectul. Construcţia presupune crearea a două corpuri principale, un corp pentru învăţământ şi un altul pentru personalul administrativ.

Jim Taylor, un medic cu experienţă de 40 de ani în tratarea copiilor cu autism, a afirmat că: ”Este o zi foarte importantă, deoarece vom începe să lucrăm pentru a face viaţa copiilor cu autism şi a familiilor lor mai bună. Am lucrat cu aceşti copii, timp de 40 de ani, iar vestea bună este că se poate face progres. Cel mai important aspect al învătământului copiilor cu autism este ceea ce se întâmplă în interiorul clădirii. Dar, mai întâi, trebuie să ne asigurăm că avem clădirea adecvată stitului lor de învăţare. Pentru a face asta trebuie să ne implicăm, să ne pese pentru a face progres şi a îmbunătăţii calitatea vieţii lor. Sunt nerăbdător să vorbesc cu toată lumea, să lucrez cu toată lumea şi să contribui la construirea acestui proiect”.

La final, Cornel Gogan a mai spus că în luna mai va începe construcţia iar la sfârşitul anului, în luna decembrie, clădirea va fi ridicată, urmând ca anul viitor, de 1 decembrie, de ziua de naştere a fiului său, David, să fie funcţională.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Deputat PNL, MARIA STOIAN: Sprijin esențial destinat școlilor mici pentru reducerea absenteismului și îmbunătățirea rezultatelor elevilor

Unul dintre obiectivele primordiale ale conducerii PNL a Ministerul Educației îl reprezintă reducerea fenomenului abandonului școlar, amplificat în ultima...

Articole similare